13. Jula 2023.

Šokantan prijedlog: Preselite sve Srbe, “model NDH…”

Predlog Denisa Mekšejna da se kosovska kriza “reši” masovnim preseljenjem Srba s Kosova u centralnu Srbiju je “nemoralan i opasan”, kaže Timoti Les.

Mekšejn, bivši britanski ministar za Evropsku uniju, je taj skandalozan predlog izneo na Tviteru, optuživši Srbe sa severa KiM da “potpuno odbijaju da žive u miru”.

“Pošteno. Možemo li da imamo veliki međunarodni paket koji će im omogućiti da se presele u Srbiju? Ne treba nam da otrov protestantske prevlasti Severne Irske ili Kašmira zarazi Zapadni Balkan”, napisao je Mekšejn.

Mekšejnu je odmah na ovaj u najmanju ruku opasan predlog odgovorio istoričar, i to baš iz Velike Britanije, Rori Jomans. “Model NDH za rešavanje srpskog pitanja. Ni tada nije funkcionisalo”, napisao je on na Tviteru.

Timoti Les, saradnik Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž u izjavi za “Blic” upozorava da bi, ako bi se predlog Mekšejna ikada shvatio ozbiljno, “što neće biti”, to izazvalo veliku eskalaciju gurajući Srbiju bliže radikalnom koraku raspoređivanja svoje vojske za zaštitu kosovskih Srba.

“Izjava je, takođe, amaterska! Odaje nerazumevanje situacije na severu Kosova, a nerazumevanje čak i članka u “Fajnenšel tajmsu” na kome tvrdi da zasniva svoj stav”, kaže Timoti Les.

Teren za ovakvu ideju prošle nedelje je pripremila Ališa Kerns, poslanica u britanskom parlamentu, koja je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da švercuje oružje na Kosovu, što je ubrzo demantovao i Kfor. Na tu izjavu upozorava i Les. On ističe da je ideja Mekšejna zabrinjavajuća i da je razumljivo zašto su Srbi uznemireni, “posebno posle prošlonedeljnih komentara Ališe Kerns”.

“Srećom, Denis Mekšejn ne pravi politiku u Velikoj Britaniji, i zapravo je u velikoj meri nevažna figura pošto je minule decenije osuđen i zatvoren za prevaru. Britanska vlada bolje razume politiku na Kosovu i jasno se zalaže za autonomiju severa. To je i stav onih u britanskom političkom establišmentu koji obraćaju pažnju na Balkan, ali i šire međunarodne zajednice”, ističe Les.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare