23. Aprila 2024.

Šojgu: Ukrajina izgubila pola miliona vojnika od početka SVO

Rusija ima inicijativu na frontu i naša vojska je razbila mit o nadmoći zapadnog oružja, poručio je ruski ministar odbrane

Ukrajinska vojska je od početka Specijalne vojne operacije izgubila pola miliona vojnika, rekao je ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu na sastanku Odbora Ministarstva odbrane Rusije.

Ruske trupe imaju inicijativu duž cele linije fronta i nastavljaju da potiskuju neprijatelja, rekao je ruski ministar odbrane.

“Ruska vojska je oslobodila naselja Pervomajskoje, Bogdanovka i Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a zona koju kontrolišu ruske snage se proširuje na Berdičij i Georgijevku”, rekao je ministar.

Kijevski režim nije dostigao ciljeve kontraofanzive koju su pripremili NATO instruktori, naglasio je ministar i dodao da američke vlasti cinično izjavljuju da će Ukrajinci ginuti za svoje interese u borbi protiv Rusije.

“Ruska vojska je razbila mit o nadmoći zapadnog oružja”, naglasio je Šojgu, i dodao da ruske snage stalnim udarima sprečavaju neprijatelja da drži liniju odbrane.

Poruka Vašingtonu

Vašington namerava da izdvoji skoro 61 milijardu dolara kijevskom režimu kako bi sprečio kolaps ukrajinskih oružanih snaga, ali će većina sredstava otići za finansiranje vojno-industrijskog kompleksa SAD, naveo je Šojgu.

Ruski vojno-industrijski kompleks je značajno povećao kapacitet, a vojska borbenu sposobnost, o čemu svedoči situacija u zoni Specijalne vojne operacije, dodao je Šojgu.

“Srazmerno pretnjama koje predstavljaju SAD i njihovi saveznici, nastavićemo da unapređujemo sastav i strukturu Oružanih snaga i povećavamo proizvodnju najtraženijeg naoružanja i vojne opreme”, upozorio je ruski ministar.

Pojačaćemo intenzitet napada na logističke centre i baze za skladištenje zapadnog oružja, poručio je Šojgu.

Poruka Finskoj i Švedskoj

Stupanje Švedske u NATO početkom marta povećalo je napetost na zapadnim i severozapadnim strateškim pravcima, ukazao je ruski ministar.

“Danas snage NATO-a na našim granicama broje do 33.000 ljudi, oko 300 tenkova i više od 800 drugih borbenih oklopnih vozila. U Nemačkoj je na bazi pod komandom Oružanih snaga SAD u evropskoj zoni raspoređen štab za pomoć Ukrajini. Upravo se održava serija zajedničkih vojnih vežbi NATO-a. U njima učestvuje do 90.000 ljudi kako bi uvežbali odbijanje navodno predstojeće ruske agresije. Alijansa pokušava da poveća aktivnost i na Arktiku”, naveo je Šojgu.

Ovakvi postupci zapadnih zemalja primoravaju Rusiju da preduzme adekvatne mere, poručio je ruski ministar i naveo da Lenjingradski i Moskovski vojni okruzi od 1. marta “dobijaju i izvršavaju borbene zadatke”.

Za Lenjingradski vojni okrug je nabavljeno više od 7.000 komada naoružanja i vojne opreme, a u Moskovskom vojnom okrugu će vojnici dobiti više od 2.400 jedinica savremenog naoružanja i opreme, naveo je ministar.

“Iskustvo stečeno u Specijalnoj vojnoj operaciji primenjuje se u praksi. Posebna pažnja posvećena je obuci vojnika za efikasno korišćenje dronova. Nastavićemo da gradimo kapacitete okruga”, poručio je Šojgu.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare