Kada tražite ručak koji će svi voljeti, od najmlađih do najstarijih, ćufte s pire krompirom su uvijek siguran izbor.
MESNICE S PIREOM
Trebat će vam:
400 g mljevenog mesa po vašem izboru (najbolje govedina i svinjetina)
2 čehna bijelog luka
1 jaje
3-4 kašike prezli
so i biber
začinsko bilje po vašem izboru
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka za sos
kašičica šećera
so i biber 1 konzerva
pelata
od krompira
mlaćenica
Priprema:
Napravite smjesu od mljevenog mesa, zgnječenog bijelog luka, jaja, krušnih mrvica, soli i bibera i začinskog bilja. Trebali biste moći oblikovati kuglice. Ako je previše ljepljivo, dodajte još krušnih mrvica. Zatim pržite kuglice na maslinovom ulju. Kada porumene sa svih strana, izvadite ih iz tave. Na istu masnoću dodajte sitno sjeckani luk. Pustite da porumeni, a zatim dodajte sjeckani bijeli luk. Začinite šećerom i solju, pa dodajte konzervu pelata. Kuhajte oko 10 minuta, začinite začinskim biljem po izboru (origano i bosiljak) i vratite kuglice. Kuhajte, poklopljeno, oko 40 minuta. Krompir isjecite na kockice, kuhajte u slanoj vodi, kada omekša, ocijedite, dodajte puter, mlijeko i so i izmiksajte.