16. Augusta 2023.

Snapdragon 8 Gen 3 bi mogao da poveća cijene Android telefonima već naredne godine

Predstojeći Qualcomm čipset za telefone Snapdragon 8 Gen 3 sa svojom većom cijenom, mogao bi da promijeni tržište Android telefona sljedeće godine

Vodeći Android telefoni mahom rade na čipsetovima Qualcomm kompanije, ali to se u budućnosti možda promeni. Naime, nezvanično visoka cena predstojećeg Snapdragon 8 Gen 3 čipa mogla bi da podstakne proizvođače telefona da koriste starije čipove ili pređu na konkurentske opcije kada su u pitanju vodeći uređaji za sledeću godinu, piše 9toGoogle.

Kao i u slučaju aktuelnog Snapdragon 8 Gen 2 procesora, njegova cena je takođe jedan od razloga što su najnoviji Samsung telefoni malo skuplji na određenim tržištima. Kako je poznati insajderski nalog sa Weibo društvene mreže DigitalChatStation nedavno objavio da će cena novog Qualcomm čipa biti “nešto viša”, ovo bi se definitivno moglo odraziti i na tržite telefona tokom sledeće godine.

Naime, cena novog čipa će navodno biti toliko visoka da neki Android proizvođači već traže čipove drugih kompanija koji će pokretati njihove uređaje planirane za sledeću godinu. Neki od njih navodno planiraju i da u sledećoj generaciji telefona koriste aktuelnu verziju Qualcomm čipa (Snapdragon 8 Gen 2), dok drugi konkretno razmišljaju o kompaniji MediaTek koja ima ozbiljnu porodicu Dimensity čipova.

Osim toga, ova kompanija bi u oktobru trebalo da debituje sa MediaTek Dimensity 9300 čipom koji će biti konkurent novom Snapdragon 8 Gen 3 procesoru.

Snapdragon 8 -Snapdragon 8 gen 3 - Snapdragon čipset

Rival će navodno imati četiri Cortex-X4 jezgra i isto toliko Cortex-A720 jezgara, zajedno sa najnovijim Immortalis GPU-om i podrškom za brzi LPDDR5T RAM. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, definitivno da će rivalstvo između novog Snapdragon i MeditaTek čipa porasti na viši nivo.

Izlazak i predstavljanje Qualcomm čipa zakazano je za 24. oktobar na Snapdragon samitu na Havajima, međutim, s obzirom na nedavne šumske požare, događaj možda bude odložen ili izmešten. U svakom slučaju, tada ćemo imati jasniju sliku o tome kako će i tržište budućih vodećih Android telefona izgledati, jer bi tad trebalo da bude otkrivena i njegova cena.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare