5. Decembra 2023.

Smrtnu kaznu za ubice djevojčice u Skoplju traži 15.000 ljudi

Peticija se deli društvenim mrežama, a protest organizuju u subotu u 10 sati u Gradskom parku u Skoplju

Više od 15.000 ljudi je do sad potpisalo peticiju kojom se traži smrtna kazna za počinioce ubistva maloletna Vanje Đorđevske, koja je prethodno oteta, a onda nakon samo dva sata ubijena i zakopana nedaleko od Skoplja.

Peticija pod nazivom “Smrtna kazna za Vanjine ubice” se deli na društvenim mrežama, a istovremeno sa svih strana dolaze pozivi na najstrože kažnjavanje počinilaca.

Tražeći pravdu, građani Severne Makedonije kažu da je i doživotni zatvor za počinioce premala kazna i pozivaju na protest u subotu u 10 sati u Gradskom parku u Skoplju.

Nakon ubistva 14-godišnje Vanje  i 74-godišnjeg muškarca iz Velesa Pančea Žežovskog, čekaju se nalazi obdukcije i uzetih bioloških tragova, prenosi TV Sitel.

Krivični sud Severne Makedonije odredio je sinoć zadržavanje do 48 sati ocu ubijene devojčice, ”kako ne bi pobegao ili ometao istragu”, preneo je skopski portal Plusinfo.

Od ranije su u pritvoru zbog ta dva slučaja Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski, dok je prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski – Palče u bekstvu i van zemlje i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za otmicu i ubistvo biće pritvoren odmah po hapšenju, odlučio je Osnovni krivični sud u Skoplju na predlog Tužilaštva RSM.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je, po hitnom postupku, donelo naredbu o sprovođenju krivične istrage protiv prvoosumnjičenog Palevskog i podnelo predlog za određivanje mere pritvora.

“Javni tužilac podneo je Osnovnom krivičnom sudu Skoplje predlog za određivanje mere pritvora osumnjičenom. Sud je prihvatio predlog i doneo rešenje kojim će se mera pritvora početi sa primenom odmah po otkrivanju i lišenju slobode”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Četrnaestogodišnja Vanja Đorđevska je oteta i za njom je sedam dana tragao gotovo ceo region, da bi za vikend bilo saopšteno da je ubijena i da je njeno telo pronađeno zakopano nedaleko od Skoplja.

Kako je saopšteno, motiv ovog brutalnog ubistva je koristoljublje.

Nadležni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštili da je Vanja ubijena na brutalan način, da je nakon otmice stavljena u vreću za spavanje, a da je na mestu zločina u nju pucano iz vatrenog oružja, dok su joj noge i ruke bile vezane. Ona je potom zakopana.

Tri osobe su pritvorene zbog sumnje da su učestvovali u ovom zločinu, kao i Vanjin otac koji se sumnjiči da je otmičarima i ubicama odao informacije o tome kada će ona biti sama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare