21. Februara 2023.

Šmit nametnuo izmjene zakona o Memorijalnom centru u Potočarima

Iz OHR je saopšteno i da će ta sredstva moći biti preusmjerena za druge potrebe Memorijalnog centra uz prethodnu saglasnost donatora.

– Visoki predstavnik je uzeo u razmatranje ograničenja nametnuta prethodnom odlukom o namjeni donatorskih sredstava, kao i procjenu Upravnog odbora Memorijalnog centra da bi manje od polovine trenutno deponovanih sredstava bilo dovoljno za sahrane i nišane. I dalje je obaveza Memorijalnog centra da obezbijedi primjeren i dostojanstven pokop posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici, što je od izuzetne važnosti za njihove porodice i za preživjele. Iz tog razloga, ova tehnička izmjena omogućava da Memorijalni centar, uz konsultacije sa donatorima, preostala sredstva preusmjeri za druge namjene, kao što su građevinski radovi i održavanje te saradnju sa drugim komemorativnim centrima, fondacijama i udruženjima širom svijeta – navodi se u saopštenju OHR.

Odluku Šmita pozdravio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Emir Suljagić, navodeći da je OHR “prihvatio njihovu inicijativu i da je centru osigurao pristup šest miliona KM za održivost”.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare