1. Jula 2023.

Šmit Dodiku: Budite spremni, biće posljedica

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit najavio je danas da će doneti novu odluku koja se tiče Milorada Dodika.

Odluka će se ticati i donošenja Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj i dodao da za to ima snažnu podršku međunarodne zajednice.

On je u intervjuu za sarajevsku televiziju Fejs istakao da je “prošlo vreme izjava i sada je vreme da se preduzmu aktivnosti”, preneo je portal Kliks.

“Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u RS-u koji imaju uticaja na neku od najviših institucija u zemlji, kada imamo takve zakone, moramo se vratiti na one kapacitete koje ima Ustavni sud”, rekao je Šmit i ocenio da plan Milorada Dodika neće biti uspešan.

Naglasio je da je “besmisleno to što se Dodik s jedne strane žali da Ustavni sud nije multinacionalni, a s druge strane ne želi da pošalje sudije iz Republike Srpske u tu instituciju”.

“Sve sam dobro shvatio i moja pozicija postoji da bih mogao da zaštitim i zemlju i njene građane”, najavio je visoki predstavnik.

Prema njegovim rečima, nakon groznih vremena, potrebno je osigurati izgradnju mirnog društva.

“A ovo što sad imamo pokušaj je uništavanja tog društva, jer ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, biće i ozbiljna reakcija”, najavio je Šmit.

Napomenuo je da je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju Bonskih ovlašćenja zbog Milorada Dodika.

“Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav i mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati nameru da se osigura rad Ustavnog suda BiH”, kazao je Šmit.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da je Skupština RS donela “odgovoran zakon” vezan za zaštitu svojih prava i prekinula praksu kojom spekulacijama pokušava da se uspostavi antiustavni sistem u BiH.

Dodik je rekao da će Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj biti definitivan sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Komentarišući izjavu Kristijana Šmita da je ovaj zakon nelegalan, Dodik jeporučio da je “jedino Šmit ovde nelegalan”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare