23. Aprila 2024.

Smart – novi električni automobilčić bi mogao doći za tri do četiri godine

Nedavno je završena proizvodnja modela ForTwo, koji se od 2020. nudi samo u električnoj verziji. Nakon premeštanja razvoja i proizvodnje u Kinu kod Mercedesovog partnera (da ne kažemo vlasnika) Geely, brend u početku pravi veća vozila višeg profila. Automobilwoche prenosi da bi opet trebalo da postoji i mini električni automobil.

Šef evropskog Smarta Dirk Adelman rekao je za industrijski portal da se nada lansiranju na tržište za tri do četiri godine. U tu svrhu, Smart razvija sopstvenu platformu koja će nositi nekoliko modela dužine ispod 4,3 metra i kompaktni SUV #1 od 37.490 evra – uključujući novi dvosed sa kodnim nazivom „Projekat dva“ (Project Two). Prema izveštaju, Smart takođe traži partnere izvan Geelyja za novu platformu.

Adelman je obećao format blizu 2,7 metara ukinutog modela ForTwo. Stari model je bio relativno popularan, ali je za cenu od najmanje 21.940 evra nudio samo 135 kilometara domet po WLTP-u. Novi model bi trebalo da pređe 250 ili više kilometara po punjenju. Prema rečima evropskog šefa Smarta, još uvek nije jasno da li se može postići zaista pristupačna cena.

Prema Adelmanu, proizvodnja novih električnih malih Smartova mogla bi se odvijati i van Kine, jer je fokus takvog modela očigledno na Evropi. Evropski ugovorni proizvođači bi se mogli uzeti u obzir. „Prvi razgovori su već u toku“, otkrio je menadžer.

Prema prošlogodišnjem izveštaju, konceptni automobil Vision EQ Fortwo (naslovna fotografija) predstavljen 2017. mogao bi biti inspiracija za Smartov novi električni mališan.

Mercedes-Benz vodi Smart u budućnost u zajedničkom preduzeću sa kineskom Geely Grupom, koja je i investitor nemačkog partnera. Samo dizajn dolazi iz Nemačke, a tehnologija i gotova vozila iz Kine. Uz kompaktni SUV #1 i nešto veći krosover #3, trenutno postoje dva modela Smarta iz Narodne Republike Kine. Cene se kreću od 37.490 evra. U aprilu je takođe objavljena najava #5, SUV-a srednje veličine za „avanture na otvorenom“.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare