4. Oktobra 2023.

Službe Azerbejdžana uhapsile bivšeg lidera Nagorno-Karabaha Araika Harutjunjana

Nekoliko sati ranije, uhapšena su dvojica bivših lidera Arkadij Gukasijan i Bak Sakjan.

Operativci Službe državne bezbednosti Azerbejdžana uhapsili su Araika Harutjunjana, bivšeg lidera regiona Nagorno-Karabah, javila je azerbejdžanska novinska agencija APA.

Kako prenosi TASS, on je trenutno u tranzitu ka Bakuu.

Ranije danas, APA je takođe prenela da su azerbejdžanske bezbednosne snage uhapsile dvojicu bivših lidera Nagorno-Karabaha, Arkadija Gukasijana i Baka Sakjana, kao i Davita Iškanjana.

Prošle nedelje, azerbejdžanske vlasti saopštile su da su uhapsile bivšeg ministra spoljnih poslova i pomoćnika predsednika Nagorno-Karabaha Davida Babajana, kao i zamenika komandanta jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu Davita Manukjana i bivšeg šefa vlade  Rubena Vardanijana.

Do ovih hapšenja došlo je nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad enklavom na njenoj teritoriji naseljenoj etničkim Jermenima, što je izazvalo egzodus više od 100.000 Jermena, podseća Tanjug.

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje, što je Baku demantovao, insistirajući da su Jermeni u enklavi dobrodošli da ostanu na toj teritoriji, a Baku takođe tvrdi da nema nameru da napadne samu Jermeniju. Jermenija je pozvala Evropsku uniju da sankcioniše Azerbejdžan zbog njegove vojne operacije u enklavi Nagorno-Karabah i upozorila da bi Baku uskoro mogao da napadne i samu Jermeniju ukoliko Zapad ne preduzme čvrstu akciju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare