10. Jula 2023.

Slučaj “Pazarić”: Troje direktora osuđeno na po četiri i po godine robije

Opštinski sud u Sarajevu proglasio je u prvostepenom postupku krivim Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktore Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Kako su saopštili iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, prvostepenom presudom osuđeni su na po četiri godine i šest mjeseci zatvorske kazne.

“Terete se da su od 2009. do 2019. godine dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila teža povreda prava štićenika Zavoda, među kojima djece i maloljetnika”, piše u saopštenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, optužnica protiv tri osobe koje su, u različitim periodima, bile direktori u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić podignuta je još u maju 2021. godine.

Inače, još 2019. godine Sabina Ćudić (Naša stranka), tadašnja poslanica u Predstavničkom domu Federacije BiH, predstavila je novinarima u Sarajevu šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ona je objavila fotografije na kojima se vidi da su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provodila su veći dio dana i čitavu noć. Prezentovan je i video-materijal koji potvrđuje navode Ćudićeve o vezivanju djece u Zavodu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare