Ako želite izbjeći rak, Alchajmerovu bolest i inzulinsku rezistenciju, izbjegavajte ova tri proizvoda
‘Jedem brzo, a kilogrami uopće ne padaju! Ne jedem ništa slatko, a šećeri su mi još visoki!’ Sigurno ste se barem jednom susreli sa ovim i sličnim rečenicama ili ste ih izgovorili pokušavajući izraziti svoju duboku frustraciju i bespomoćnost. Poznato je da je zdrava hrana izuzetno važan segment zdravlja i da nas dugoročno štiti od raznih opakih bolesti poput raka i Alchajmerove bolesti. Stoga, zašto ih ne spriječiti? Nažalost, danas se mnoge stvari mogu upakovati pod nazivom zdrava hrana, pa je posebno važno razvijati dodatnu svijest o tome. Iznad svega, važno je pročitati deklaracije na poleđini proizvoda.
Oprez
1. Granola štanglice
Može li nešto biti loše sa orašastim plodovima? Naravno, ne, međutim, verzije granola pločica koje se kupuju u prodavnici često sadrže dodatne, nepoželjne sastojke kao što je kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, koji može povećati razinu šećera u krvi, a prema nekim istraživanjima, poput ovog objavljenog u naučnom časopisu Nature , unos kukuruznog sirupa je takođe povezan sa rakom debelog creva. Također, konzervansi i aditivi, koji se često nalaze u proizvodima poput ovog, dodatno doprinose smanjenju kognitivnih funkcija. Stoga, da biste bili potpuno sigurni da unosite dobar nutritivni sastav u svoje tijelo, napravite vlastite pločice od zobi, orašastih plodova i sjemenki zajedno s prirodnim zaslađivačima kao što su urme i med.
2. Jogurt
Još jedna namirnica za koju na prvi pogled ne bismo pomislili da je loša, međutim, pogled na deklaraciju može otkriti njene manje poželjne sastojke i velike količine šećera. Prema kliničkoj dijetetičarki i nutricionistici Ria Hawle, obični jogurt može biti punjen aromama i zaslađivačima, a neke vrste jogurta koje smatramo zdravim po porciji mogu sadržavati šećera koliko i bombona. Većina ovih šećera uzrokuje kroničnu upalu u tijelu koja ni na koji način nije dobra za cjelokupno zdravlje. Ako konzumirate jogurt, probajte običan grčki jogurt, koji je bogat proteinima.
3. Kečap
Iako ga možda ne bismo svrstali među namirnice koje nas iznenađuju, iznenađujuće je koliko se ovaj umak često nalazi na našim stolovima. Prema riječima dijetetičarke Priya Palan, kečap ne sadrži ni proteine ni vlakna, štoviše, pun je šećera, soli, začina i fruktoznog kukuruznog sirupa. Poznato je da visok unos šećera može dovesti do upale u cijelom tijelu, oksidativnog stresa i inzulinske rezistencije. Zato budite umjereni ili napravite vlastiti umak od svježih i provjerenih sastojaka.
Jutarnji.hr