24. Aprila 2024.

Slovenija: Zahtjev za istragu o slučajevima krađe djece

Opozicione stranke u Sloveniji podnijele su zahtjev za parlamentarnu istragu o potencijanom učešću i odgovornosti javnih zvaničnika u slučajevima krađe djece u toj zemlji između 1965. i 1991. godine, rekla je poslanik Slovenačke demokratske stranke (SDS) Alenka Јeraj.

U takozvanoj trgovini bebama, koja se dogođala uglavnom 1970-ih i 1980-ih godina u bivšoj Јugoslaviji, više od 20.000 je možda prodato – rekla je Јeraj i dodala da se sarađuje sa srpskim udruženjem na ovim slučajevima, govoreći o inicijativi njene SDS i stranke Nova Slovenija, prenosi STA.

Slovenačko udruženje roditelja ukradene djece predstavilo je prošle godine ovaj problem parlamentarnoj Komisiji za peticije, ljudska prava i jednake prilike uz prateću dokumentaciju, a ministarka unutrašnjih poslova Tatjana Bobnar je tada obećala da će nadležne službe učiniti sve u njihovoj moći.

Јeraj je izjavila da nadležni nisu ništa uradili, navodeći da medicinsko osoblje koje se nalazi u više slučajeva krađe beba policijska istraga uopšte ne obuhvata, kao i da policija nije preuzela dokumentaciju od udruženja roditelja.

Slovenački premijer Robert Golob je ranije ove nedjelje istakao da je 45 od 59 slučajeva u kojima se sumnja na krađu beba već zatvoreno.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare