25. Juna 2023.

Slovenija: Eko fond daje 8,5 miliona evra subvencija za kupovinu električnih vozila

Predmet javnog poziva građanima su bespovratni novčani podsticaji za kupovinu ekološki prihvatljivijih novih ili korištenih električnih vozila, koje će kupac i korisnik podsticaja zadržati u vlasništvu najmanje dvije godine. Ukupno je fond za tu namjenu pripremio šest milijuna evra.

Maksimalni iznos podsticaja, odnosno 6.500 evra, može se dobiti za kupovinu novog električnog vozila za prevoz putnika sa najviše osam sjedišta uz sjedište za vozača ili vozila za prevoz robe najveće dozvoljene mase do uključujući 3,5 tone ukupne vrijednosti do 35.000 evra. Ukoliko je ukupna nabavna vrijednost takvih vozila između 35.000 i 65.000 evra, podsticaj se smanjuje na 4500 evra.

Za polovno vozila za prevoz putnika sa najviše osam sjedišta uz sjedište za vozača ili vozila za prevoz robe najveće dozvoljene mase do uključujući 3,5 tone, predviđen je podsticaj od 3000 evra u slučaju nabavne vrijednosti do 30.000 evra i 2000 evra u slučaju nabavne vrijednosti veće od 30.000 evra.

Bespovratni podsticaj u iznosu od 300 do 1500 evra može se dobiti za kupovinu novog električnog vozila na četiri točka, tri točka i dva točka.

Uslov je da je vozilo kupljeno nakon 1. maja ove godine, a prijave prima Eko fond, koji takođe ima sve obrasce objavljene na svojim stranicama, do zaključenja konkursa. Istovremeno, Fond je zatvorio konkurs za bespovratne novčane podsticaje građanima za kupovinu električnih vozila od 2020. godine.

Eko Sklad danas je zatvorio i poziv za bespovratne novčane podsticaje pravnim osobama za kupovinu električnih vozila koji je objavio prošle godine i u sklopusa  kojim je na raspolaganju imao 1,5 milion evra. U danas objavljenom novom konkursu za pravna lica na raspolaganju je 2,5 miliona evra, a uslovi su slični onima kao za građane. Vozilo mora biti kupljeno nakon 1. maja, a pravna lica ga mora držati u svom vlasništvu najmanje dvije godine. Maksimalni iznos podsticaja je 6.500 evra.

Izvor: SeeBiz

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare