23. Augusta 2023.

Slovenci masovno prodaju poplavljene automobile

U nedavnim poplavama u Sloveniji voda je oštetila mnogo automobila.

Poslednjih dana vlasnici ta vozila prodaju ubrzano, čak i više nego upola jeftinije, piše Biznis.rs. Međutim, da li je preporučljivo kupiti takav automobil?

U poslednje vreme na najvećem slovenačkom internet portalu za prodaju vozila Avto.net našli su se brojni poplavljeni automobili. Prodavci vozila mogu da naznače da je automobil bio poplavljen prilikom postavljanja oglasa.

Trenutno je u ponudi više od 90 vozila na stranicama među kojima su ona u voznom stanju, ali i ona koja nisu. Cene tih automobila su često više nego 50 odsto snižene od cena vozila koja nisu bila potopljena, piše N1 Slovenija.

Automobilski stručnjaci kažu, kupovinu takvog automobila bolje je izbegavati. Ali, važno je i o kakvom se automobilu radi, a pre svega koliko je i gde sve voda dospela.

Ako je reč o starim automobilima sa manje elektronike, problem bi mogao biti manji, ali ako je reč o novijim, problem je veći. Pogotovo ako je voda prodrla u sam automobil.

“Zamislite da svoj laptop uronite u mutnu vodu. Takav računar najverovatnije nikada više neće da radi besprekorno. Možemo ga očistiti, ali ne možemo ukloniti vodu i mulj koji su prodrli unutra. Takođe, spolja se vozilo može očistiti, ali mnogo je teže očistiti vodu i blato koji su ušli u sve pore”, kažu stručnjaci.

Neka terenska vozila napravljena su za vožnju po vodi, ali imaju i ograničenje visine vode kroz koju mogu da se voze. U poslednjim poplavama u Sloveniji uglavnom su bila poplavljena obična vozila i terenska vozila koja su zaštićena samo od manjeg izlaganja vodi. Automobili imaju kanale za odvod ove vode, ali ponekad prodor vode u elektronički sistem može da uzrokuje začepljenje tih kanala. Kako izbeći lažne prodavce?

Budući da neki automobili još uvek rade nakon poplave, prodavac može i to da zataška i da pokuša da ga proda kao neoštećen. Stoga je bolje da oni koji se ne razumeju u automobile, ne kupuju automobil bez pomoći nekoga stručnjaka. On će lakše otkriti da li je automobil bio poplavljen.

Pre kupovine automobil možete da odvezete i na servis. Prilikom kupovine kupac takođe mora da obrati pozornost na to kada, u kojoj regiji i po kojoj ceni se određeni automobil prodaje.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare