7. Oktobra 2023.

Slovačka obustavlja vojnu pomoć Ukrajini

Tehnička vlada u Slovačkoj, saopštio je njen portparol, više neće slati pomoć Kijevu.

Tehnička vlada u Slovačkoj saopštila je da obustavlja slanje vojne pomoći Ukrajini, jer političke stranke koje se protive takvoj podršci vode pregovore o formiranju nove koalicije, nakon izbora održanih prošlog vikenda, izveštava Tanjug.

“Odlazeća tehnička vlada u Slovačkoj više neće slati nikakav vojni materijal Ukrajini”, saopštio je portparol vlade, prenosi “Politiko”.

On je objasnio da odluka o ovom pitanju treba da odražava ishod nedavnih parlamentarnih izbora i da prati ishod pregovora o formiranju nove vlade, koji se upravo vode.

Slovačka je razmatrala slanje novog paketa pomoći Kijevu u trenutku kada je  partija “Smer” Roberta Fica prošle subote pobedila na parlamentarnim izborima, nakon što je dala izborno obećanje da će prestati da šalje oružje Ukrajini i blokirati potencijalno članstvo Kijeva u NATO-u, kao i da će se suprotstaviti sankcijama Rusiji.

Slovačka predsednica Zuzana Čaputova dala je u ponedeljak mandat Ficu da formira koalicionu vladu. Rok za formiranje nove vlade ističe 16. oktobra.

Fico je 2018. godine podneo ostavku na mesto premijera, nakon masovnih protesta zbog ubistva novinara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare