25. Augusta 2025.

Slatke tajne Rusije: Najpoznatiji ruski medenjaci

Tulski, Gorodecki, Dmitrovski, Kozulje – medenjaci iz različitih krajeva Rusije često su vizit-karta tih regiona i jedan od razloga za njihovu posjetu.

Medenjaci su zaštitni znak tradicionalne ruske kuhinje i jedna od najpopularnijih poslastica. Tulski, iz Tule, svakako su najpoznatiji i predstavljaju zaštitni znak tog regiona, ali postoje i drugi, ništa manje ukusni, koji potiču iz drugih krajeva Rusije: njihovi sastojci, recepti i izgled se razlikuju ali jedno ostaje nepromenjeno – svi sadrže med. 

Gorodecki medenjaci

U gradiću Gorodec u Nižnjenovgorodskoj oblasti pravljenje medenjaka je jedan od najunosnijih zanata, koji se neguje već nekoliko vekova. Ono što odlikuje Gorodecke medenjake jesu gabariti i način njihovog ukrašavanja – oni su najčešće jako veliki, teški i po nekoliko kilograma, i ukrašeni neobičnim ornamentima u vidu životinja ili cveća.

Vjazemski medenjaci

Medenjaci koji potiču iz Vjazma u Smolenskoj oblasti su, naprotiv, obično jako mali, ali ih u pakovanju ima dosta. Još sredinom 19. veka u ovom gradiću postojalo je čak 8 fabrika medenjaka, od kojih se nekoliko zadržalo do danas. Poslastica je četvrtaste forme i priprema se od testa sa dodatkom meda, badema, kikirikija i kandiranog voća.

Kozulje

Arhangelska oblast poznata je po medenjacima u obliku životinja – najčešće koza (otud im i ime), ovaca ili krava. Kozulje su ritualne poslastice, koje su još u drevna vremena pripremali uoči Božića, za svadbe i druge važne događaje ili praznike. Po pravilu se jedan od medenjaka uvek čuva kao amajlija i štiti dom od nečistih sila.

Rostovski medenjaci

Rostov Veliki u Jaroslavskoj oblasti proslavio se zahvaljujući neobičnim medenjacima u obliku čovečuljaka – mlade i mladoženje. Najčešće su se oni pripremali za svadbe i to kao dar gostima, a svaka od figurica bila je ručno rađena i prekrivena zlatnim listićima. Medenjaci su se služili na “tepihu” od istog testa, koje je takođe jestivo.

Dmitrovski medenjaci

U gradiću Dmitrov, u Podmoskovlju, prave se nesvakidašnji medenjaci sa đumbirom i voćnim nadevom. Oni se od ostalih medenjaka razlikuju po završnoj “obradi” – preliveni su glazurom bele boje, ispod koje se naziru ornamenti. U Dmitrovu se svake godine organizuje i istoimeni festival, na kome poslastičari izlažu svoja ukusna remek-dela.

Zarajska kovrižka

Medenjaci Zarajska kovrižka popularni su još od 19. veka i to je jedan od najprepoznatljivijih specijaliteta Moskovske oblasti. Ovaj medenjak više po obliku podseća na hleb ili nekakav kolač i nema odozgo nikakve ukrase, ali je jedan od najukusnijih – osim meda, u njega se dodaju i suvo grožđe, kandirano voće i cimet.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare