7. Februara 2025.

Slatka pileća krilca uz roštiljski umak

​Slatka pileća krilca koja su začinjena roštiljskim umakom, najbolje je posuti susamom i poslužiti sa zelenom salatom.

Za pripremu ovog jela treba vam 35 minuta + vrijeme mariniranja.

Sastojci za četiri osobe:

400 g pilećih krilca

200 ml roštiljskog umaka

2 kašike meda

2 kašičice slatke paprike

1 čen bijelog luka

prstohvat muškatnog oraščića

So, biber

susam

Za roštiljski umak:

300 g kečapa

150 g vode

4 kašike šećera

3 kašike meda

2 kašike jabukovog sirćeta

2 kašike umaka Worcestershire

kašičica ljute papričice

2 kašike senfa

2 kašike slatke paprike

Priprema:

Krilca začiniti solju, biberom, slatkom paprikom, muškatnim oraščićem i sjeckanim bijelim lukom. Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se mariniraju dva sata u frižideru. Dok se krilca mariniraju, pripremite roštiljski umak.

U lončić staviti senf, ljutu papričicu, slatku papriku te dodati vodu. Pomiješati i dodati kečap, jabukovo sirće, umak Worcestershire i šećer.

Kuhati 15 minuta na laganoj vatri. Zatim dodati med i kuhati još 15 minuta. Gotov umak staviti u sterilisanu teglu, ohladiti i čuvati u frižideru.

Marinirana krilca peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Po isteku vremena premazati ih s 200 ml roštiljskog umaka u koji ste umiješali dvije kašike meda. Peći još pet minuta. Posuti susamom i poslužiti sa zelenom salatom, navodi

NoviList“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare