26. Maja 2023.

Slanje F-16 Ukrajini će koštati “k'o svetog Petra kajgana”

To je saopšteno na konferenciji za novinare u Pentagonu 25. maja, koja je održana neposredno nakon sastanka kontakt grupe u Ukrajini.

Reč je o milijardama dolara koje moraju da obezbede zemlje uključene u vojnu podršku Ukrajini. General Mili je brzo izračunao, rekavši da će 10 borbenih aviona F-16 koštati one koji podržavaju Ukrajinu 2 milijarde dolara.

On je naglasio da samo obezbeđivanje 10 borbenih aviona košta milijardu dolara, a održavanje tih 10 letelica košta još milijardu dolara.

Još uvek nije jasno koja će zemlja koliko aviona dati Ukrajini, logika je jednostavna: 20 F-16 koštaće 4 milijarde dolara, 30 F-16 će ​​koštati 6 milijardi dolara itd. Pošto samo SAD i evropske zemlje čine 90 % pomoći Ukrajine, očekuje se da će ove zemlje obezbediti sredstva.

Ko će platiti?

Nejasno je da li će se SAD uključiti u obezbeđivanje F-16 Ukrajini ili učestvovati u bilo kakvo finansiranje.

Eksperti sugerišu da će Vašington dati dozvolu samo za ponovni izvoz njihovih F-16 u Ukrajinu. Međutim, Ostin je tokom svog govora rekao da “nema svaka zemlja F-16 za doniranje ili obuku ukrajinskih pilota poput Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a“.

Evropa i zemlje članice NATO-a će morati da obezbede obuku i avione, kao i naoružavanje i održavanje. Već je postalo jasno koliko će evropske poreske obveznike, koji vojnom pomoći podržavaju Ukrajinu, koštati da obezbede 20 aviona.

Ostin je apelovao ne samo na evropske zemlje, već na sve zemlje koje žele da podrže Ukrajinu, ali ne mogu da doniraju ili obučavaju pilote.

“Oni mogu pružiti novčanu pomoć“, rekao je on.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare