23. Februara 2024.

Skupštinska većina umanjila izdvajanje za čišćenje kanala u Banjaluci

Skupštinska većina amandmanima na budžet Grada za 2024. godinu skinula je skoro sva sredstva sa stavke namijenjene za redovno održavanje grada, odnosno za čišćenje i održavanje kanala u cilju smanjenja rizika od poplava.

Poručila je ovo Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, naglasivši da, ukoliko dođe do eventualne nepogode, upravo će predstavnici skupšinske većine najglasnije kritikovati gradsku administraciju.

“Jedna od tema sjednice ticala se, između ostalog, smanjenja novčanih sredstava namijenjenih za čišćenje kanala na teritoriji Banjaluke. Naime, amandmanima skupštinske većine na budžet za ovu godinu,  sredstva namijenjena za čišćenje kanala umanjena za zaista veliki iznos, čime je ugroženo redovno održavanje istih na teritoriji cijelog grada. Ovom odlukom su stvoreni i mogući problemi građanima, njihovim domaćinstvima, saobraćajnicama i drugoj infrastrukturi u slučaju poplava ili većih padavina. Ukoliko dođe do neke nepogode, upravo će ti koji su ta sredstva znatno umanjili, prvi kritikovati rad gradske administracije”, kazala je Šukalova.

Ona je podsjetila da su ranijih godina ulagana velika sredstva za ovu namjenu, odnosno da se u prosjeku godišnje za ove namjene izdvajalo oko 600 hiljada KM.

“U pitanju su radovi koji podrazumijevaju produbljivanje i proširenje korita, formiranje pravilnih kosina na obalama vodotokova, košenje obala, uklanjanje otpada, suvih, palih, kao i stabala koja se nalaze u zoni korita, te sanaciju kamenom oblogom dijela obala vodotokova”, navela je ona.

Na sjednici Štaba jednoglasno je, kako kaže, prihvaćen Plan zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, a prihvaćen je i zaključak kojim se iskazuje potreba za redovnim kontrolisanjem granulacije kamenih agregata, kako bi se izbjeglo zatvaranje oborinske kanalizacije i plavljenje saobraćajnica, infrastrukturnih objekata i domaćinstava u gradu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare