22. Marta 2023.

Banjaluka: Skuplja voda, grijanje i odvoz smeća

Ova poskupljenja su, prema tvrdnjama nadležnih bila neizbježna, a radi umanjenja tereta na građane, na istom zasjedanju su odobrili subvencije preduzeću “Eko toplana” u iznosu od pet miliona KM jer su iz ovog preduzeća prvobitno tražili poskupljenje od 58 odsto.

Bojan Kresojević, gradski menadžer kazao je da “poskupljenja najviše idu na teret samog grada, i to u iznosu od 10 miliona KM”.

“Do sad smo uspješno bili prepreka poskupljenja, a planiramo tako i da nastavimo”, kazao je Kresojević.

Saglasan je sa drugim odbornicima kada kažu da treba ispitati partnerstvo sa partnerom koji je većinski vlasnik “Eko toplane”.

 Grad je u ovom preduzeću vlasnik od 49 odsto, a privatni partner ima 51 odsto vlasništva što, kako kaže, stvara određene probleme u komunikaciji. S tim u vezi, skupština je danas poručila privatnom partneru da se ovako ne može dalje raditi.

“Nisam protiv odluke da se promjeni privatni partner ili da povećamo učešće grada, odnosno da grad postane većinski vlasnik”, zaključuje Kresojević.

Ipak ističe da je poskupljenje toplotne energije bilo neminovno. 

Odluku o poskupljeni nisu prihvatili svi odbornici, a otpor su pružali predstavnici Ujedinje Srpske, dijela PDP-a i DEMOS-a, te odbornik “Banjaluka zove” Saša Lazić.

Neven Stanić, šef kluba odbornika Ujedinjena Srpske je kazao da su podržali  ovećanje cijene vode i odvoza otpad ali nisu podržali povećanje cijene toplotne energije i grant prema privrednom društvu ‘Eko Toplana'”, kazao je Stanić.

Kako ističe, svi smo korisnici vode i odvozimo otpad, ali nismo svi korisnici “Eko toplane”, a ovu subvenciju Stanić smatra spornom. “Voda i odvoz otpada će po domaćinstvu biti skuplja za dvije do tri marke, a grijanje, da prikažem građanima bliže biće skuplje i za 30 KM”, rekao je Stanić.

Kako kaže, preduzeće “Eko toplane” su prije nekoliko mjeseci dobili grant od dva miliona KM.

“Oni ni taj grant nisu opravdali. Moramo prvo da vidimo gdje troše novac”, kazao je Stanić.

Ujedinjena Srpska je predložila i zaključak kojima bi se omogućilo svim građanima Banjaluke, dakle i oni koji se griju na “Eko toplane”, kao i oni koji se griju kroz druge izvore, da budu uključeni u grant od pet miliona KM.

Saša Lazić, odbornik “Banjaluka zove”, kaže da se danas desio “ekonomski suicid” za građane.

“Ja ne znam kako će se ovo izdržati. Ja za ovo nisam glasao. Trebali smo ovo razdvojiti, a ne da glasamo za tri poskupljenja u jedan dan”, kazao je Lazić.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare