23. Maja 2023.

Škoda predstavila Enyaq Laurin & Klement: Više snage, opreme i dometa

Novi Enyaq L&K 85 ima električni pogon koji razvija 282 KS i koji će naći put do svih potpuno električnih Škodinih vozila u budućnosti. Ono što je pomalo čudno jeste da verzija sa stražnjim i pogonom na sva četiri točka nudi istu snagu u slučaju L&K paketa opreme, što bi moglo ukazivati na “softversko ograničenje” u slučaju verzije s dva električna motora i pogonom na sva četiri točka. Prethodno je Enyaq 80 pokretao motor koji je razvijao 201 KS.

Volkswagen ID.7 sedan ima isti pogon i 282 KS u verziji s jednim motorom, no njemački brend planira na tržište plasirati snažniju GTX verziju koja bi mogla koristiti dva električna motora, ali i nuditi znatno više snage u odnosu na Enyaq L&K 85.

No, vratimo se na Škodin model koji je dobio veću bateriju i domet od 570 km, dok je prethodni Enyaq 80 mogao preći 544 km.

Zahvaljujući snažnijem pogonu, Enyaq sada od 0 do 100 km/h ubrzava dvije sekunde brže nego ranije, a verzija sa stražnjim pogonom taj posao obavlja za 6,7 sekundi.

Enyaq također koristi i sistem predzagrijavanja baterije te se brže napuni, tako da kapacitet od 10 do 80 posto dostigne za 30 minuta. Predzagrijavanje se može aktivirati ručno pomoću dugmeta na glavnom infotainment ekranu ili automatski oslanjajući se na podatke navigacijskog sistema dok se vozilo kreće ka stanici za brzo punjenje.

Funkcija predzagrijavanja baterije dio je najnovijeg ME4 softvera koji će stići do svih verzija Enyaqa ove godine.

Kao i u slučaju svih Laurin & Klement verzija u Škodinoj modernoj liniji, Enyaq i Enyaq Coupe imaju proširenu listu standardne opreme poput takozvane Crystal Face maske osvijetljene sa 131 LED diodom, full LED matrix svjetala, 20-inčnih felgi, kožnih presvlaka, funkcije ventilacije i masaže za prednja sjedišta te L&K oznaka eksterijera i unutrašnjosti. Enyaq krase i detalji eksterijera u Platinum sivoj boji, kao i novi korisnički interfejs za infotainment sistem s redizjaniranom strukturom menija.

Pored toga, nakon lansiranja ovog novog paketa opreme za Enyaq, Škoda će odbaciti sufiks “iV” iz imena svih svojih električnih vozila.

Kao što je već poznato, naziv paketa opreme Laurin & Klement potiče od osnivača češke automobilske kompanije Vaclava Laurina i Vaclava Klementa.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare