28. Novembra 2023.

Skandal u Prištini: Marš KBS-a sa obilježjima “velike Albanije” 

Na mapi “velike Albanije”, koju su nosili pojedini pripadnici KBS piše “Ponosni smo na tebe”, dok su bili primetni i natpisi “nekad UČK danas KBS”, “naša vojska naš ponos”, “Nećemo se predati dok sam živ, ubice će proći samo preko mene mrtvog”

U okviru centralne proslave Dana kosovskih snaga bezbednosti, pripadnike KBS u kasarni “Adem Jašari” posetili su premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani, a jedan deo pripadnika tzv. KBS imao je primetna obeležja “velike Albanije”, a svuda su bila primetna i obeležja OVK.

Na mapi “velike Albanije”, koju su nosili pojedini pripadnici KBS piše “Ponosni smo na tebe”, dok su bili primetni i natpisi “nekad UČK danas KBS”, “naša vojska naš ponos”, “Nećemo se predati dok sam živ, ubice će proći samo preko mene mrtvog”.

Kurti čestitao je tom prilikom Albancima Dan kosovskih snaga bezbednosti i da su KBS naslednica OVK.

Kurti je naglasio da je Vlada do sada obuku u inostranstvu prošlo 3.459 vojnika i oficira, a da je tzv. Vlada Kosova udvostručila vojni budžet.

“Vlada Kosova je za manje od tri godine više nego udvostručila budžet za Ministarstvo odbrane, utrostručila ulaganja u naoružanje i više nego učetvorostručila obuku i školovanje naših oficira i vojnika u inostranstvu. Za manje od 32 meseca u inostranstvo smo poslali 3.459 vojnika i oficira. U isto vreme, jasno nam je da je KBS naslednik Oslobodilačke vojske Kosova”, izjavio je on.

Podsetimo, na mapi “velike Albanije”, pored tzv. Kosova, obuhvaćeni su delovi Crne Gore, Grčke, Severne Makedonije i centralne Srbije.

Nedavno je predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i poslanik Sobranja Ivan Stoilković u izjavi za “Kosovo onlajn” rekao povodom otvaranja spomen sobe OVK u selu Sopot u opštini Kumanovo navodi da se plaši da će taj događaj otvoriti Pandorinu kutiju nacionalizma u toj državi.

On je dodao da taj događaj nije razumljiv za normalan svet. Još jedna stvar koja upada u oči po njemu je ikonografija koja prati ceo događaj i povezana je sa kartom “velike Albanije”.

“I posle Kurtija se išlo sa zastavom “velike Albanije” i sve ono što se događalo prethodno, do otvaranja spomen muzeja UČK u selu Sopot, praćeno je kartom “velike Albanije”. Previše često se događa da bi sve to bilo slučajno. Treća stvar koja upada u oči jeste retorika koja je bila prisutna”, rekao je Stoilković.

“Lider albanske partije u Makedoniji, Demokratske Unije za integraciju, rekao je da su oni odlučili da budu gospodari Makedonije. Ta retorika da ste vi odlučili da nekome budete gospodar nije iz čista mira. Radi se o realizaciji neke agende koja je svima jasna i svi znaju o čemu se radi, ali niko ne želi o tome javno da priča. Na kraju, što se Makedonije tiče, ovi događaji su povezani sa nastupom jednog od vodećih albanskih ideologa u Makedoniji koji je pre neki dan na jednoj državnoj televiziji napravio veliki incident”, dodao je.

Kako je istakao, radi se o čoveku koji je saradnik Vlade za evroatlantske vrednosti, a inače je promovisao ideju o ujedinjenju Albanije, Makedonije i “Kosova”.

“To samo znači da je Vlada izgubila kompas pored nesposobnosti koju pokazuje da rešava sve društvene probleme”, naglasio je Stoilković.

Srpska lista: Kurti javno promoviše monoetničko “Kosovo”

Srpska lista saopštila je danas da je pod režimom Aljbina Kurtija na delu proterivanje svega srpskog sa Kosova i Metohije, ali i jasno i javno promovisanje monoetničkog Kosova, a da najnoviji dokaz za to dolazi sa današnjeg obeležavanja tzv. “Dana kosovskih bezbednosnih snaga”, oružane formacije koja ne bi smela da postoji po rezoluciji SB UN 1244, a čiji pripadnici sa Kurtijem taj događaj proslavljaju uz karte “velike Albanije”.

U saopštenju se podseća da je “velika Albanija” tvorevina koja je faktički postojala samo za vreme Drugog svetskog rata, kao nacistička tvorevina, koja se prostirala na teritoriji Albanije, Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, i koja se raspala nakon 1945. godine i poraza nacizma i fašizma.

“Nažalost, ideja o “velikoj Albaniji” i njenom oživljavanju nastavlja da živi u glavama esktremista, ali nažalost, i političkih lidera u Prištini koji je promovišu na institucionalnom nivou i deluju u pravcu njenog oživljavanja na terenu pred očima međunarodne zajednice”, navodi Srpska lista.

Da stvar bude još gora, ističe Srpska lista, Kurti u govoru o ovoj formaciji govori kao o naslednici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, čiji čelni ljudi se danas nalaze pred sudom u Hagu, optuženi za počinjene zločine nad Srbima, Albancima i ostalim građanima, čime se kod srpskog naroda još izaziva neverica, strah i zabrinutost.

Petković: Proces militarizacije KBS najveća pretnja miru i stabilnosti Zapadnog Balkana

Današnja proslava dana takozvanih “Kosovskih bezbednosnih snaga” je ništa drugo do praznik velikoalbanskog šovinizma i promocija ideje monoetničkog samoproglašenog “Kosova”, a glavni afirmator takve ideologije Aljbin Kurti nije se trudio ni da prikrije tu činjenicu, saopštio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

Prema Petkovićevim rečima, postrojavanje paravojske, na koju Priština po Rezoluciji 1244 nema pravo, uz obeležja terorističke “OVK” i zastave takozvane “velike Albanije”, jeste najotvorenija pretnja državama ovoga regiona prema kojima Kurti i velikoalbanski šovinisti ispoljavaju teritorijalne pretenzije, prenosi Tanjug.

“Godinama Beograd upozorava da je proces militarizacije KBS najveća pretnja miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, a današnja falangistička smotra to veoma jasno potvrđuje”, saopštio je Petković.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare