4. Septembra 2023.

Skandal: Fiziološki rastvor umjesto citostatika

Klinika za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra “Majka Tereza” u Skoplju našla se u središtu skandala.

Kako se navodi, osoblje te bolnice pacijentima je davalo citostatike razblažene fiziološkim rastvorom.

Zdravstveni sistem je očigledno zakazao, poručuje predsednik Stevo Penderovski, a premijer Dmitar Kovačevski najavljuje ostavke. Najavljen protest građana. Citostatici navodno završili na tzv.Kosovu.

Veliki skandal trese zdravstveni sistem Severne Makedonije. Nakon tvrdnji da su onkološki pacijenti neadekvatno lečeni otvorena je istraga.

Istražni organi pretresli su ne samo Kliniku za onkologiju, već su domove zaposlenih. Oduzeti su im računari, dokumentacija i sve što bi moglo da pomogne u razrešavanju ovog slučaja.

Pretresi su deo preliminarne istrage koju je Tužilaštvo otvorilo nakon niza tekstova u nedeljniku Fokus o postojanju razrađene kriminalne mreže zaposlenih na Klinici za onkologiju koji su preprodavali skupu terapiju uvodeći u sistem fiktivne pacijente.

Neki od pacijenata su, prema tvrdnjama ovog lista, umesto potrebne terapije dobijali terapiju razblaženu fiziološkim rastvorom, a ostatak te skupe biološke terapije završavao je na crnom tržištu, odnosno, prema nezvaničnim informacijama lista, na tzv.Kosovu.

Prema pisanju medija, Klinika za onkologiju sabotirala je novonabavljeni sistem za praćenje i bezbedno čuvanje citostatika. KATO sistem je trebalo da stavi tačku na sistem ručnog doziranja, a ideja je bila da se spreči gubitak doza, da se obezbedi tačno doziranje bez greške i bezbedno skladištenje citostatika.

Sloboden pečat objašnjava da je sa KATO sistemom bilo nemoguće ukrasti citostatik ili smanjiti nečiju dozu, bilo krađom ili greškom.

Iako je taj sistem poreske obveznike koštao 350.000 evra i 20 medicinskih sestara prošlo jednomesečnu obuku u Beogradu o korišćenju kompjuterski kontrolisanog pripremanja citostatika, nakon samo šest meseci, 2017. godine, novi direktor bolnice Nino Vasev ga je izbacio iz upotrebe.

“Samo šest meseci nakon promene vlasti i imenovanja novog direktora, doktor Nino Vasev je prekinuo sa tim sistemom i najavio da će koristiti stari način rada, kako bi uštedeli novac. Tako se klinika vratila primitivnoj ručnoj pripremi citostatika. To je otvorilo vrata krađi ampula”, piše Sloboden pečat.

U evropskim zemljama ovaj sistem je u upotrebi već duže vreme, a gotovo da nema bolnice u razvijenom svetu gde se citostatici pripremaju ručno.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare