24. Maja 2023.

Skaka sa lisicama na rukama predat sarajevskom tužilaštvu

Sa lisicama na rukama on je sproveden u zgradu Tužilaštva, gdje bi postupajući tužilac trebalo da odredi naredne mjere.

“Muškarac A.S., 1983. godište, lišen je slobode zbog krivičnih djela zloupotreba položaja, nesavjesni rad u službi, krivotvorenje službene isprave”, rekla je juče Mersiha Novalić, portparol MUP-a KS.

Niz hapšenja nekadašnjih i aktuelnih sarajevskih čelnika, podsjetimo, počeo je svega 14 dana ranije, kada je, 9. maja, “pao” sadašnji načelnik opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a potom nastavljen 11. maja hapšenjem Senaida Memića, bivšeg načelnika sarajevske opštine Ilidža.

Abdulaha Skaku, ambasadora BiH u Kataru i bivšeg gradonačelnika Sarajeva, koji je juče uhapšen, Tužilaštvo KS tereti za niz nezakonitosti u vrijeme dok je bio na čelu Sarajeva.

“Tužilaštvo KS tereti ga za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada. Tereti se i za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Kako su dodali, sumnjiči se i da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

“Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikenad naselju Rajski Do u opštini Trnovo u Republici Srpskoj, gdje se nalazi i njegova vikendica, te zbog krivotvorenja dokumentacije u vezi sa dovođenjem prijekta bolida Formule E”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare