25. Jula 2023.

Skaka optužen zbog dovođenja rasvjete u naselje u kojem ima vikendicu

 Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Opštinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Abdulaha Skake, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, te Amele Kolovrat, Džanele Kacila, Farisa Foče i Hasana Mrkonje.

Skaku, između ostalog, terete da je novac iz budžeta koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u opštini Trnovo gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tužilaštvo KS tereti Skaku da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u opštinu Trnovo, da bi ih, kako ga terete, nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta grada. 

“Naime, grant sredstva davao je njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Amele Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet grada, koja je pripremala određene akte i propustila reagirati kada je gradska služba za finansije utvrdila nepravilnosti, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama MTBA iz Mostara, BIMA i Bedem, tačnije, njihovim predsjednicima Džaneli Kacili, Farisu Foči i Hasanu Mrkonji”, navode iz Tužilaštva KS.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su, kako tvrde iz Tužilaštva, nezakonito pravdali utrošenih 48.000 KM. 

“U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Abdulah Skaka tereti se i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji”, navode iz Tužilaštva KS.

Optužen je Skaka i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. 

“Takođe, novac iz budžeta koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u opštini Trnovo gdje se nalazi i njegova vikendica. Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki u vezi sa  dovođenjem projekta bolida Formule E. Optuženi Skaka je počinjenjem tih krivičnih djela pričinio štetu budžetu Grada Sarajevo u ukupnom iznosu od 116.000 KM”, naveli su iz Tužilaštva KS.

Postupajući tužioci predložili su u optužnici Abulahu Skaki zabranu obavljanja poslova odgovorne osobe u državnoj službi, javnim preduzećima ili bilo kojem drugom pravnom licu u trajanju od 10 godina od pravosnažnosti presude. 

Takođe, optuženima Ameli Kolovrat, Džaneli Kacila, Farisu Foči i Hasanu Mrkonji predložilo je zabranu obavljanja poslova u računovodstvu, reviziji, udruženjima i fondacijama u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude. 

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 81 svjedoka, osam vještaka elektroenergetske, građevinske i ekonomske struke i vještaka iz oblasti kriminalistike. Predloženo je i izvođenje više od 600 materijalnih dokaza.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare