17. Maja 2023.

Sjeverozapad Srpske i dalje ugrožen poplavama; Najavljena pomoć

U Kostajnici sutra nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a neće raditi ni vrtić. I dalje je ugroženo desetak objekata, a obustavljen je i saobraćaj prema Kozarskoj Dubici.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je pomoć za poplavljena područja. Vlada Srpske raspravljaće sutra o procjeni štete.

Iz Republičke uprave civilne zaštite saopšteno je da su specijalistički timovi ove uprave angažovani u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Novom Gradu i Prijedoru na pružanju pomoću područjima ugroženim poplavama.

Pripadnici specijalističkog Tima pumpi visokog kapaciteta, Plant tima i Tima za spasavanje na vodi i pod vodom angažavani su od juče pa do prestanka potrebe za tim, navedeno je u odluci koju je donio vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Stanje u Prijedoru je stabilno i situacija se smiruje, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić nakon što je sa gradonačelnikom Slobodanom Јavorom obišao poplavljena područja.

Voda je u Novom Gradu ušla u 40-tak stambenih objekata. Do sada su evakuisana 23 lica, a među njima i dvije hraniteljske porodice. Obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama, a ne radi ni vrtić.

Neprohodno je pet lokalnih puteva, aktivirano više klizišta. Mještani se čitavu noć i dan bore s nadolazećom vodom.

Kroz Novi Grad je prošao novi talas iz gornjeg toka Une. Vodostaj trenutno stagnira, sve je spremno za odbranu grada, a zatvoreni su i svi prolazi na keju pored rijeke Une, kaže načelnik ove opštine Miroslav Drljača.

I u Kostajnici je voda ušla u više stambenih i pomoćnih objekata, evakuisana su dva lica, a obustavljen je i saobraćaj prema Kozarskoj Dubici. U ovoj lokalnoj zajednici trenutno “brane” Ulicu Ranka Šipke i centar grada, dok se iz poplavljenih objekata ispumpava voda, istakao je načelnik Nikola Јanjetović.

Kozarskoj Dubici vodostaji Une i Save rastu dva do tri centrmetra na sat. U Špilji je zaplavljeno dvadesetak domaćinstava, koja se nalaze u prirodnoj depresiji, naveo je šef Odsjeka civilne zaštite ove opštine Đuro Trubarac.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare