13. Februara 2023.

Sjeverna Makedonija prihvatila ukidanje radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana

Poslanici su sa 62 glasa “za”, bez ijednog protiv i uzdržanih, izglasali Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, prenijela je Nova Makedonija.

Poslanici su istim brojem glasova dali podršku i Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom povezivanju šema za elektronsku identifikaciju građana iz tri zemlje članice Otvorenog Balkana.

Ugovorom o uslovima za slobodan pristup tržištu rada omogućeno im je da rade u bilo kojoj od država bez dobijanja radnih dozvola, bez barijera, bez prijava i čekanja i bez administrativnih troškova.

Sporazum o uslovima za međusobno povezivanje šema elektronske identifikacije predviđa pristup elektronskim uslugama nacionalnih portala kroz kreiranje elektronske identifikacije “Otvoreni Balkan” za ostvarivanje mogućnosti pristupa tržišta rada u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Sporazume su 21. decembra 2021. godine u Tirani potpisali lideri tri zemlje inicijative “Otvoreni Balkan” – tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare