Sjeverna Koreja će proširiti i pojačati vojne vježbe - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sjeverna Koreja će proširiti i pojačati vojne vježbe

Vojska Sjeverne Koreje saopštila je da će proširiti i pojačati vojne vežbe u okviru „ratnih priprema“, preneli su danas tamošnji mediji.

Ta odluka je doneta na sastanku u ponedeljak pod vođstvom severnokorejskog lidera Kim Džong Una, posle zajedničkih vazduhoplovnih vežbi Južne Koreje i SAD koje su održane prošle nedelje.

Na dnevnom redu sastanka bilo je „stalno širenje i pojačanje operacija i borbenih vežbi Korejske narodne armije kako bi se striktno usavršila priprema za rat“, prenela je severnokorejska agencija KCNA.

Privatni satelitski snimci ukazali su da su u Pjongjangu u toku „velike pripreme za vojnu paradu“, uoči predstojećih državnih praznika.

Severna Koreja 8. februara slavi godišnjicu osnivanja oružanih snaga, a 16. februara rođendan Kim Džong Ila, oca i prethodnika aktuelnog severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Seul i Vašington su prošle nedelje sproveli vazduhoplovne vežbe sa strateškim bombarderima i borbenim avionima, što je izazvalo nezadovoljsto Pjongjanga.

Severnokorejske vlasti su tada saopštile da bi takvi manevri mogli da „pokrenu sveobuhvatni sukob“ i dodale da su te vežbe „prešle crvenu liniju“.

Severna Koreja te vežbe smatra probom za invaziju na njenu teritoriju.

(Beta)

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar