31. Maja 2023.

Sjeverna Koreja bez uspjeha lansirala satelit – Seul, SAD i saveznici osudili pokušaj

Južnokorejska vojska saopštila je da je u moru pronašla delove uređaja za lansiranje. Pokušaj lansiranja osudili su Seul, Vašington i Tokio, ali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres. Zbog lansiranja satelita u Seulu su se oglasile sirene, zbog čega je nastala pometnja među stanovnicma južnokorejske prestonice.

Lansiranje satelita “Čolima 1” završeno je bez uspeha zbog nestabilnosti motora i u sistemu za gorivo, izvestila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA, prenosi Rojters.

Reč je o šestom pokušaju lansiranja satelita, a prvom od 2016. godine. Severna Koreja je želela da u orbitu pošalje satelit kojim bi pratila vojne aktivnosti SAD.

Vojska Južne Koreje saopštila je da se raketa možda raspala u vazduhu ili se srušila, nakon što je nestala sa radara, i objavila je fotografije olupine pronađene u moru.

Zbog lansiranja, u delovima Južne Koreje i Japana oglašena su upozorenja za opasnost, ali su povučena, pošto nije bilo opasnosti ni prijavljene štete.

U Seulu su se oglasile i sirene za vazdušnu opasnost, a građanima su obaveštenja o evakuaciji stigla i na mobilne telefone.

Gradonačelnik Seula Oh Se Hun se izvinio građanima i dodao da su možda preterano reagovali, ali da nije reč o grešci, uprkos tome što je ministar bezbednosti naveo da su obaveštenja poslata greškom.

Guteres osudio lanisarnje satelita

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres oštro je osudio lansiranje vojnog satelita Severne Koreje, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik. On je saopštio da je svako lansiranje Pjongjanga korišćenjem tehnologije balističkih projektila u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti, prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila da osuđuje lansiranje u svemir korišćenjem tehnologije balističkih raketa koje vrši Pjongjang i da procenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima, saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adam Hodž.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare