29. Marta 2023.

Sjetili se: Eksperti UN traže da se ispita uloga Britanije u porobljavanju Afrikanaca

Izvinjenje Skota Trasta, vlasnika “Gardijana” zbog uloge koju  su osnivači tog lista imali u transatlanskom ropstvu, dovelo je do “eureka momenta” i za eksperte UN koji su se, izgleda prisetili kolonizatorske i porobljivačke istorije Velike Britanije, pa pozvali vladu te države i kraljevsku porodicu da i same istraže svoje veze sa porobljavanjem Afrikanaca i preduzmu korake ka “restorativnoj pravdi”.

“Iako smo videli pojedince i institucije kako istupaju, priznaju greške iz prošlosti i nude reparacije, britanska država je odbila da se izvini Afrikancima i ljudima afričkog porekla za ulogu koju je igrala u trgovini i porobljavanju miliona Afrikanaca na Karibima, jednostavno izgovarajući besmislene izjave žaljenja, kajanja i duboke tuge. Bivši britanski premijer nam je čak rekao da pređemo preko prošlosti i nastavimo dalje”, podsetila je profesorka Veren Šeperd.

Šeperd, koja je predsednica Komiteta UN za eliminaciju rasne diskriminacije i direktor Centra za istraživanje reparacija na Univerzitetu Zapadne Indije je pozvala Britaniju i da uputi izvinjenje i iskoristi akcioni plan reparacije od 10 tačaka kako bi popravila “greške” iz prošlosti.

“Sada je očigledno vreme za rigoroznu samoistragu i hitne korake ka restorativnoj pravdi britanskih javnih i privatnih subjekata. Jedino bolje vreme bi bilo u bilo koje doba ranije”, rekla je za “Gardijan Dominik Dej iz radne grupe stručnjaka UN za ljude afričkog porekla.

“Nasleđe sistemskog rasizma stvorenog trgovinom porobljenim Afrikancima je nepobitno u institucijama, ali i u individualnim razmišljanjima širom Britanije. Na primer, porobljivači i profiteri koji su kreirali ulogu medija kao nezamenljivog javnog službenika takođe su učvrstili i njihovu ulogu u kulturi poricanja koja održava sistemski rasizam sve do danas”, dodala je ona.

I glumac i aktivista Dejvid Hervud rekao je da je važno je da oni koji su imali koristi od ove užasne trgovine nađu hrabrosti da se pridruže otvorenoj i teškoj diskusiji sa potomcima onih koji su prodavani širom sveta.

Foto:www.globallookpress.com © Rosseforp/http://imagebroker.com/#/search/

RT.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare