30. Augusta 2023.

Sjednica Doma naroda PS BiH: Usvojen zakon o organizaciji tržišta vina

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH kojim se utvrđuju principi organizacije ovog tržišta i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio Zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi sa oznakama porijekla i geografskog porijekla, te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon, uz koji je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojena i korekcija tehničke prirode, omogućava uspostavljanje vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja osnov za oživljavanje i dalji razvoj ovog sektora u BiH.

Definisano je da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu Zakona budu doneseni odgovarajući pravilnici u ovoj oblasti, čime je ostavljeno dovoljno vremena kako domaćim proizvođačima ne bi bio onemogućen izvoz nakon novembra 2024. godine, što je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac u obrazloženju Prijedloga zakona o organizaciji tržišta vina BiH pojasnio je da je na ovome rađeno nekoliko godina uz potpunu koordinaciju sa entitetskim tijelima.

On je istakao da je ovim prijedlogom omogućeno domaćim vinarima da spoljnotrgovinski promet nastave i nakon 2024. godine.

– Radna grupa je jednoglasno podržala svaki član ovog prijedloga – rekao je Košarac i dodao da se još mora raditi intenzivno kako bi se donijelo 12 novih pravilnika.

Košarac je naglasio da prenosa nadležnosti nema, već se donošenjem zakona ispunjavaju evropski standardi, te da vinari iz BiH, uglavnom izvoze na tržište EU.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić pojasnio je da je ovaj zakon usvojen u Predstavničkom domu i da je tada preovladalo mišljenje da zakonski prijedlog treba samo tehnički doraditi, što su radne grupe i učinile, te je pozvao delegate da usvoje prijedlog u identičnom tekstu u kojem ga je usvojio Predstavnički dom.

Delagat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković u toku rasprave rekao je da ovaj zakon u ovom momentu nije prihvatljiv zbog dva razloga.

– Prvi razlog je da je ovo jedan od reformskih zakona, a poštujući odluke Narodne skupštine Republike Srpske da nećemo donositi ovakve zakone dok ne bude izglasan zakon o Ustavnom sudu BiH, a na drugom mjestu ovaj zakon je primjer prenosa nadležnosti – naveo je Nešković.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić u toku rasprave rekao je da nema primjedbe na ovaj zakonski prijedlog i izrazio zadovoljstvo radom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare