Tune iz konzerve fina nam je i sama, samo s malo maslinova ulja, no postoje i brojna odlična brza jela u kojima možemo iskoristiti ovu namirnicu. Kad ne znamo šta bismo jeli, uvijek je dobro imati barem jednu konzervu tune i brz ručak ili večera gotovi su za čas! A i fino je!
Konzervirana tuna nam je jedan od omiljenih sastojaka, može dugo stajati, ukusna je, a ako te glad napala iznenada samo je moraš otvoriti, dodati malo maslinova ulja, eventualno posoliti i pobiberiti, i – spremna je za jelo!
No s konzervom tune možemo napraviti i prava mala kulinarska čuda ako se samo malo više potrudimo.
U nastavku donosimo odlične recepta u kojima će uživati svi ukućani.
Složenac s tunom iz konzerve
Sastojci:
170 g tjestenine s jajima
115 g tune iz konzerve
1 kašika repinog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 stabljike celera, sitno nasjeckane
so, svježe mljeveni crni biber
350 g krem juhe od gljiva
2 šoljice naribanog sira cheddara
1 šoljica zamrznutog graška
115 g zdrobljenog čipsa od krompira
Postupak:
rernu zagrij na 250 stepeni. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. Sačuvaj 1/2 šoljice vode od kuhanja tjestenine, nakon što je procijediš. Umiješaj tu vodu u krem juhu.
U međuvremenu, zagrij ulje na srednjoj vatri, dodaj luk i celer, posoli i pobiberi. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša, 5-7 minuta. Dinstano povrće izmiješaj s tjesteninom, tunjevinom iz konzerve, graškom i naribanim sirom. Stavi u posudu za složenac te po vrhu pospi zdrobljeni čips.
Peci dok ne porumeni, 10-ak minuta. Posluži odmah, vruće.
Salata Nicoise
Sastojci:
1 manja ljutika, nasjeckana na sitno
1 šoljica maslinova ulja
¼ šoljice vinskog sirćeta
2 kašike senfa
so, svježe mljeveni crni biber
680 g kuhanog mladog krompira
2 šoljice zelenih mahuna
4 velika jaja, tvrdo kuhana
6 listova rimske salate
2 šoljice cherry paradajza
¼ šoljice listića svježeg peršuna, nasjeckanih
1 manji svežanj rotkvica, narezanih na pola
2 šoljice tune iz konzerve
1 šoljice maslina
1 kašika kapara
6 fileta inćuna
Postupak:
Zajedno izmiješaj sjeckanu ljutiku, ulje, sirće i senf. Dodaj so i biber. Mladi krompir skuhaj i ocijedi te ih raspolovi. Mahune skuhaj i ocijedi. Kuhana jaja nareži na polovice ili četvrtine.
Složi listove rimske salate na veliki pladanj, na to stavi krompire, mahune, jaja, paradajz, peršun, rotkvice, masline, kapare i inćune. Prelij s pola količine dresinga. Ostatak dresinga posluži sa strane, ako neko želi dodati još.
Azra.ba