SASTOJCI:
Kora:
- 160 g urmi
- 80 g mljevenih oraha
- 80 g mljevenih ovsenih pahuljica
- 50 ml soka od jabuke
Fil:
- 200 g indijskih oraha
- 400 g kokosovog mlijeka iz konzerve
- 200 g zamrznutog šumskog voća
- 50 g meda
- 2 kašike čija sjemenki
PRIPREMA:
Indijske orahe potopite u vrelu vodu najmanje dva sata prije pripreme kako bi omekšali. Urme očistite od koštica i usitnite ih u blenderu. Samljevenim urmama dodajte mljevene orahe, ovsene pahuljice i sok od jabuke, pa dobro promiješajte.
Na tanjir za serviranje stavite obruč prečnika 20 cm, pa smjesu za podlogu utisnite i poravnajte. Ostavite u frižider. Indijske orahe isperite i ocijedite. Zatim ih, zajedno sa šumskim voćem, stavite u blender i dobro izmiksajte.
Prebacite u činiju i dodajte čvrsti dio kokosovog mlijeka, med i čija sjemenke, pa promiješajte. Smjesu, koja će biti žitka, sipajte u kalup, preko rashlađene podloge, pa tortu vratite u frižider na najmanje osam sati. Nakon tog vremena skinite obruč, pa rub torte ukrasite listićima blanširanog badema.
* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”.
Nezavisne.com