7. Oktobra 2023.

Sirija: Vrijeme osvete i sahrana

Artiljerija, projektili i vazušni udari po položajima grupa koje vlasti u Damasku smatraju odgovornim za smrt više od 100 ljudi u Homsu, usledili su nedugo posle sahrane oficira sirijske vojske stradalih dan ranije u Homsu. Broj žrtava u napadu dronova, za koje još niko nije preuzeo odgovornost, od jutra je sa 89 porastao na 116 mrtvih i oko 150 ranjenih.

Sirija – vreme osvete i sahrana

Kovčezi prekriveni sirijskim zastavama spušteni su u rake nepuna 24 časa pošto su, za sada neidentifikovane grupe, u napadu dronova na svečanost promocije mladih oficira, ubile 116, a ranile više od 150 osoba u Homsu.

“Platili smo visoku cenu za ponos naše zemlje zbog ovdašnjih snaga koje su se prodale strancima”, rekao je ministar odbrane Sirije, Ali Abas, najavljujući osvetu za smrt vojnika i civila u Homsu.

Neeksplodirani dron u Homsu

Nedugo zatim, sirijske snage su počele bombardovanje položaja “Islamske partije Turkistana” i “Brigade imigranata” (Liwa al-Muhajireen wal-Ansar), koje vlasti u Damasku smatraju odgovornim za ovaj napad.

“Brigadu imigranata” čine mahom čečenski borci, koji su proteklih godina nakratko bili deo Islamske države, sve dok 2015. godine nisu sklopili savet sa El Nusra frontom i vremenom se utopili u Tahrir el Šam, ili organizaciju za oslobođenje Levanta.

Borce “Islamske partije Turkistana” čine mahom Ujguri sa zapada Kine, za koje zapadne obaveštajne službe navode da su dobro organozovani i naoružani. Ove dve organizacije nalaze se na listama terorističkih organizacija u Kini i Rusiji.

Ubijene desetine islamista

Lokalni izvori u Siriji navode da su tokom bombardovanja grupa bliskih radikalnim islamistima, “ubijene desetine pripadnika” El Nusra fronta i Islamske partije Turkistana, ali i najmanje šestoro dece.

Lov na radikalne islamiste

Artiljerijske i raketne napade pratili su i vazdušni udari ruske avijacije stacionirane u Siriji, koja je gađala ciljeve sa kojih su, navodno, dan ranije lansirani dronovi.

Tokom osvetničke akcije sirijskih snaga bezbednosti oborena su i dva drona, koja su pokušala da nadlete bolnicu u Homsu u kojoj se nalaze desetine povređenih u jučerašnjem napadu, javlja “El majadin”.

Dronove kojima su izvedeni napadi u Homsu, smatraju sirijske vlasti, poseduju jedino “Islamska partija Turkistana” i “Brigada imigranata”. Nešto kasnije, sirijski mediji su citirajući vojne izvore, javili da je praćenjem putanje bespilotnih letelica utvrđeno da su lansirani sa teritorija koje kontrolišu ove dve milicije.

Sirijske obaveštajne službe navode i da su u napadima upotrebljeni dronovi zapadnog porekla. Za sada, međutim, niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

Čiji je turski dron?

Dan posle incidenta na nebu iznad Sirije, Turska je demantovala da dron koji su u oborili Amerikanci pripada njihovim snagama, ali je portparol Pentagona, general Patrik Rajder naveo da su turski dronovi napali položaje oko kilometar udaljene od mesta na kojem su bile raspoređene snage iz SAD.

Krhotine oborenog turskog drona

“Nema indikacija da je Turska namerno ciljala američke snage”, rekao je Rajder, navodeći da su krhotine letelice pale oko 500 metara od vojnika Sjedinjenih Država.

Priča o dronovima ubrzo je mesto ustupila američkom inistiranju da Ankara odobri prijem Švedske u NATO.

Pre četiri godine, američke snage našle su se pod vatrom tuskih snaga, koje su artiljerijom gađale položaje kurdskih milicija, glavnih saveznika SAD u borbi protiv ostataka Islamske države u Siriji.

Agencija Asošiejted pres, pak, javlja da je turski dron oboren nakon što su američki zvaničnici u najmanje desetak navrata upozoravali Ankaru da se u zoni dejstava njihovih letelica nalaze vojnici iz SAD.

Jedan od dronova, prema istom izvoru, leteo je pravo prema američkim vojnicima, pa je u pomoć pozvan borbeni avion F-16, koji ga je i oborio.

To je bio prvi put u istoriji da su Amerikanci oborili letelicu koja pripada nekoj od članica NATO-a.

Beskrajni rat u Siriji

Nova serija napada u Siriji usledila je nedugo pošto su izraelski avioni bombardovali mesto nedaleko od Damaska na kojem se, navodno, nalazila nova pošiljka iranskog naoružanja. U tom napadu ranjena su dva vojnika.

BEskrajni rat u Siriji

Izraelski Džerusalem post je naveo da je krajnje odredište ove pošiljke bio Liban, odnosno grupe koje se nalaze pod kontrolom Hezbolaha.

Rat u Siriji traje još od 2011. godine, kad su brojne opozicione grupe pokušale da svrgnu režim Bašira el Asada. Iako je u jednom trenutku delovalo da je država na ivici raspada, Asad je uz pomoć Irana i kasnije Rusije, uspeo da uguši pobunu i brojne grupe radikalnih islamista koje su pod kontrolom tržale gotovo trećinu države.

Punih 12 godina od početka rata, severne delove Sirije i dalje kontrolišu razne grupe bliske Islamskoj državi, kao i kurdski pobunjenici i proturske milicije. Osim sirijskih snaga, baze u toj državi imaju pripadnici iranske Revolucionarne garde, Amerikanci i Rusi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare