27. Jula 2023.

Šinavatra se vraća kući nakon 15 godina

Taksin Šinavatra, bivši tajlandski premijer, planira da se vrati kući 10. avgusta, izjavila je njegova kćerka.

On će se vratiti iz samoizgnanstva u zemlju koja se bori da prevaziđe politički zastoj nakon majskih opštih izbora na kojima su pobijedili protivnici vojne vladavine.

Bivši telekomunikacioni tajkun se godinama opirao miješanju vojske u vlade koje je predvodila njegova populistička stranka i na kraju je svrgnut u puču 2006. godine.

On je napustio Tajland 2008. kako bi izbjegao osude za korupciju za koje je rekao da su politički motivisane. Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš.

“Tata se vraća 10. avgusta”, navela je njegova najmlađa kćerka Paetongtarn Šinavatra u objavi na društvenim mrežama.

Ona je istaknuta članica partije Peu Tai, najnovijeg oblika stranke koju je osnovao Šinavatra, a koja je na izborima u maju zauzela drugo mjesto iza progresivne partije Naprijed.

Dvije pobjedničke stranke zajedno pokušavaju da formiraju vladu sa šest stranaka sličnih programskih ciljeva, ali ih spriječava protivljenje Senata, gornjeg doma koji je imenovala vojska, i konzervativnih protivnika.

Šinavatra, koji je bio premijer od 2001. do 2006, živi u samonametnutom egzilu više od 15 godina. Zbog osuđujućih presuda, prijeti mu kazna do 10 godina zatvora.

Ovaj 74-godišnjak će po povratku biti podvrgnut sudskom procesu, rekao je zamjenik šefa nacionalne policije Suračate Hakparn.

“Policija će normalno obavljati svoje dužnosti kada avion sleti. On će morati da ode na sud i čuje njegovu odluku”, rekao je Suračat.

Jedan zvaničnik stranke Peu Tai je odbio da komentariše povratak Šinavatre, rekavši da ta partija nije umiješana. Šinavatra je ranije obećao da će se vratiti, ali se predomislio.

U poruci pristalicama, Šinavatra nije pomenuo nikakve lične političke ambicije, ali je rekao da želi da im zahvali što podržavaju Peu Tai.

“Ekonomija će se znatno poboljšati pod vladom Peu Tai”, rekao je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare