5. Septembra 2023.

Sijarto: Mađarska neće podržati članstvo Ukrajine u EU

EU je odbijanjem da pomogne u finansiranju proširenja kapaciteta regionalne energetske infrastrukture, izgubila sva prava da govori Mađarskoj gde da kupuje prirodni gas.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je rekao da Mađarska neće podržati članstvo Ukrajine u EU, ocenio da je predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen “veoma loš izbor za Evropu” te da je Evropska unija izgubila sva prava da govori Mađarskoj gde da kupuje prirodni gas.

“Za vreme mandata Ursule fon der Lajen, EU je izgubila poziciju druge najveće ekonomije u odnosu na Kinu i nastavlja da prekida veze saradnje između Istoka i Zapada. Takođe, EK teško diskriminiše Mađarsku i Poljsku”, ocenio je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim u Budimpešti. 

Sijarto je rekao da Mađarska neće podržati članstvo Ukrajine u EU, dok se u Ukrajini “gaze prava manjina” jer je, kako je istakao, zaštita takvih prava osnovna vrednost EU.

“Izgleda da Kijev nerado to čini, uprkos izjavama o suprotnom”, zaključio je mađarski ministar.

Sijarto je ocenio da je Evropska unija odbijanjem da pomogne u finansiranju proširenja kapaciteta regionalne energetske infrastrukture, izgubila sva prava da govori Mađarskoj gde da kupuje prirodni gas.

“Uspeh projekta povećanja isporuka azerbejdžanskog gasa na milijardu kubnih metara godišnje zavisi od finansiranja EU, jer energetska infrastruktura jugoistočne Evrope trenutno nema kapacitet da zadovolji potražnju za diversifikacijom energije u regionu”, rekao je Sijarto.

On je naveo da je Azerbejdžan započeo isporuku tečnog naftnog gasa (TNG) Mađarskoj u okviru ugovora o kupovini 100 miliona kubnih metara gasa i skladištenju dodatnih 50 miliona kubnih metara, prenosi MTI.

“Diversifikacija energije je ključna za energetsku bezbednost Mađarske, a Azerbejdžan je ‘izvodljiva alternativa’ za Evropu kao i za Mađarsku”, dodao je mađarski ministar.

Sijarto je rekao da su azerbejdžansko-mađarski odnosi ključni za ekonomski rast, napominjući da je u prvoj polovini ove godine trgovinska razmena dve zemlje bila dvostruko veća nego 2022. godine, podstaknuta izvozom farmaceutskih proizvoda i uvozom energije.

Sijarto je takođe pozdravio prisustvo mađarskih kompanija u obnovi Nagorno-Karabaha posle tamošnjeg rata, što je, kako je naveo, poslovna prilika koja se kreće na desetine miliona dolara.

“Kada smo počeli da gradimo odnose sa Azerbejdžanom 2010-2011, u Evropi su nas gledali s prezirom, tako da je zabavno posmatrati zapadnoevropske lidere kako se sada bore za priliku da se slikaju sa predsednikom (Ilhamom) Alijevim u Bakuu”, istakao je Sijarto.

“Nismo prijatelji samo zato što se ispostavilo da imate prirodni gas”,poručio je mađarski ministar spoljnih poslova Bajramovu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare