14. Maja 2023.

Sijarto ide u Kinu da razmotri plan za rješavanje ukrajinskog sukoba

U našem komšiluku je sukob, Evropa je zahvaćena vojnom psihozom, zato napori u podršci miru imaju poseban značaj i moraju se stalno jačati. Mi podržavamo mirovni plan koji je predložila Kina i to iz dva razloga. Prvo zato što ima za cilj postizanje mira, a drugo zato što postoji. Konačno se pojavilo nešto što nije usmjereno na nastavak sukoba u Ukrajini, već na njegovo okončanje – napisao je mađarski ministar na društvenim mrežama.

Sijarto je potvrdio da je Mađarska zainteresovana za razvoj trgovinsko-ekonomskih veza sa Kinom, između ostalog i na nivou Evropske unije.

– Ne želimo da budemo svjedoci pogoršanja odnosa između Evrope i Kine. Mi Kinu ne posmatramo kao izvor rizika, već kao zemlju sa kojom imamo velike mogućnosti za saradnju – naveo je on.

Podsjetio je da kineske kompanije aktivno rade u Mađarskoj, prije svega u perspektivnoj oblasti kao što je proizvodnja akumulatora za električne automobile.

Dodao je da je Mađarska postala mjesto susreta zapadnoevropskih i kineskih investicija.

Kako je saopštila informativna agencija MTI, Sijarto će u Pekingu imati sastanak sa rukovodiocem kancelarije Komisije Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Јiom, ministrom inostranih poslova Kine Cin Ganom, ministrom trgovine Van Ventaom, kao i rukovodiocima velikih kineskih kompanija.

Krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rješavanju sukoba u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom “Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize”, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare