10. Januara 2023.

Sijarto: I Srbija i Mađarska trpe posljedice

Sijarto je, nakon sastanka sa srpskim ministrom spoljnih poslova Srbije, rekao da Srbija i Mađarska osećaju na svojoj koži zaista teške posledice rata u susedstvu, ali i da su izložene velikom pritisku ilegalnih migracija.

“Posledice rata i migracije pojavljuju se u našim zemljama istovremeno i obe strane su zainteresovane da u Ukrajini što pre dođe do mira. Oduživanje rata ili njegova ekalacija znači veoma ozbiljnu opasnost za naše obe zemlje i narode, jer mi nismo odgovorni za taj rat, ali njegova eskalacija znači veoma ozbiljnu opasnost”, istakao je Sijarto.

Kaže da zbog toga sve odluke i mere koje dovode do ekslaciji i produžavanju rata suprotne su nacionalnim interesima Mađara i Srba. Mi smo zainteresovani za mir, poručio je Sijarto.

Kazao je Sijarto da dobra saradnja između dve zemlje traje već više od osam i po godina, kao i da su i lični odnosi dobra osnova za dobru zvaničnu saradnju.

“Posebn mi je drago kada primim ministra spoljnih poslova Srbije, naročito jer se ne radi samo o strateškoj saradnji i prijateljstvu između dve zemlje već delimo i istu sudbinu pošto dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU pogadjaju i nas i Srbiju”, rekao je Sijarto.

Kako je naveo, zalog bezbednost snabdevanja energije je danas u Srbiji, jer jedino u Evropi funkcioniše dotok gasa sa istoka prema zapadu sa 100 odsto kapaciteta – gasovod kroz Srbiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare