14. Februara 2023.

Sijarto: Francuska i Mađarska protiv sankcija u oblasti nuklearne saradnje s Rusijom

On je saopštio da je prvi put imao bilateralni sastanak s ministarkom energetike Francuske Anjes Panje Rinaše, tokom kojeg je potvrđeno da Mađarska i Francuska imaju strateški sporazum u oblasti nuklearne energetike kao najuspješniji pravac saradnje dviju zemalja.

– Zajedno smo se borili za to da Evropska unija prizna da je nuklearna energija stabilna i zajedno se, takođe, borimo protiv diskriminacije u oblasti nuklearne energije. Saglasni smo, takođe, da nema smisla uvoditi sankcije u oblasti nuklearne saradnje s Rusijom – napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Mađarski ministar je podsjetio na to da francuska kompanija Framatom učestvuje u izgradnji novih blokova nuklearne elektrane”Pakš” u Mađarskoj.

– Uspjeh investiranja u “Pakš” je zalog za dugoročno i pouzdano snabdijevanje Mađarske energijom. Zbog toga smo zahvalni Vladi Francuske za dozvolu Framatomu da isporuči sistem upravljanja za novu nuklearnu elektranu “Pakš” – naveo je Sijarto.

On je ranije izjavio da Mađarska neće podržati nikakve sankcije koje ograničavaju saradnju s Rusijom u oblasti nuklearne energije.

Mađarski novinar, član Kluba “Valdaj” Gabor Štir, ranije je za Sputnjik rekao da Pariz i Berlin, po njegovom mišljenju, mogu da podrže Budimpeštu u izuzimanju nuklearne energije iz desetog paketa sankcija, ukoliko francuske i njemačke kompanije učestvuju u izgradnji novih blokova nuklearne elektrane “Pakš 2”.

Sijarto je ranije izjavio da izgradnju novih blokova nuklearne elektrane sprečavaju ministarka inostranih poslova Njemačke Analena Berbok i ministar ekonomije Njemačke Robert Habek, iz redova “zelenih”, koji ne žele da firmi Simens izdaju dozvolu za isporuku sistema upravljanja tehnološkim procesima, za razliku od Vlade Francuske koja je izdala tu dozvolu kompaniji Framatom.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki “Pakš”, u skladu sa najsavremenijim svjetskim standardima.

Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrijednost radova bila je 12,5 milijardi evra.

Očekuje se da će izgradnja zdanja nuklearke početi na jesen ove godine i za to je već dobijena odgovarajuća licenca.

Generalni izvođač biće inženjerska kompanija koja je u sastavu “Rosatoma”, zaduženog za opremanje nuklearnog ostrva.

Opremu za turbinsko ostrvo će isporučiti američka kompanija DŽeneral elektrik, a automatizovani sistem za upravljanje tehnološkim procesima – konzorcijum kompanija Framatom i Simens.

Јedina nuklearna elektrana u Mađarskoj “Pakš” nalazi se na sto kilometara od Budimpešte. Ona sada proizvodi gotovo polovinu ukupne električne energije u Mađarskoj.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare