Sijarto: Bez ruskih izvora snabdijevanje gasom je nemoguće - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sijarto: Bez ruskih izvora snabdijevanje gasom je nemoguće

Kada je prvi paket sankcija uveden, oni koji su to uveli, rekli su da će se Rusija ovim sankcijama ekonomski upropastiti i neće biti u mogućnosti da nastavi sukob, što će dovesti do mira. Sada smo došli do desetog paketa sankcija, a Rusija nije poklekla, naveo je Sijarto

Bezbedno snabdevanje Mađarske prirodnim gasom bez ruskih izvora je danas nemoguće, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na panelu “Energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu” u sklopu Samita energetike “SET Trebinje 2023”.

Mađarski ministar spoljnih poslova je poručio da mu je uvek zadovoljstvo boraviti u Srpskoj i zahvalio si predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na pozivu.

Sijarto je istakao da je Mađarska u specijalnoj situaciji jer veći deo svojih energetskih potreba uvozi i dodao da su njegovoj zemlji potrebni energenti, odnosno prirodni gas.

“Realnost u slučaju Mađarske jeste da je bezbedno snabdevanje naše zemlje prirodnim gasom bez ruskih izvora danas nemoguće. Učinili smo ozbiljne napore da izvršimo dizerfikaciju prirodnog gasa, a da bi to bilo uspešno potrebno nam je više vremena”, rekao je Sijarto.

Sijarto je istakao da je “Gasprom” partner koji se drži svojih ugovornih obaveza i da Mađarska nema nameru da prestane sa nabavkom gasa iz Rusije.

“Iz “Gasproma” su bili otvoreni da razgovaramo o povećanoj količini nabavnog gasa. Što se tiče sankcija, nemamo nameru da prestanemo sa nabavkom gasa iz Rusije. Kada je prvi paket sankcija uveden, oni koji su to uveli, rekli su da će se Rusija ovim sankcijama ekonomski upropastiti i neće biti u mogućnosti da nastavi rat, što će dovesti do mira. Sada smo došli do desetog paketa sankcija, a Rusija nije poklekla, naveo je Sijarto na panelu.

Povodom sukoba u Ukrajini Sijarto je naveo da Mađari žele da se sklopi mir jer oni kao zemlja koja se nalazi u susedstvu trpe teške posledice.

“Predstavljam zemlju koja se nalazi u susedstvu samog rata i pošto smo blizu tih ratnih događaja, posljedice su teške po nas. Zbog toga mi Mađari želimo da se sklopi mir u Ukrajinu”, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Mađarske je naglasio je da su sankcije Rusiji “totalni neuspeh”.

“Briselske sankcije nanose probleme zemljama u Evropi. Visoka inflacijska stopa je posledica sankcija, a to je nama iz Evrope veći problem nego Rusima. Ako gledamo činjenice, te sankcije nemaju nikakvog smisla, a čak su i štetne, kaže Sijarto.

Sijarto je poručio da “oni koji misle da na Zapadnom Balkanu bilo šta može da se reši sankcijama, pojma nemaju o Balkanu” i dodao da je njima “sam Balkan nepoznanica”.

“Treba da poštuju volju naroda koji žive u regiji Zapadnog Balkana. Predsednik Dodik je pobedio na izborima, to su glasači odlučili a na svima je da tu odluku poštuju. Oni koji žele da se protiv predsednika Dodika uvedu sankcije, ne ukazuju poštovanje narodu RS. Dok smo mi na vlasti u Mađarskoj, predsednik Dodik se neće naći na nikakvoj listi sankcija, jasan je bio Sijarto.

RT.

Danas objavljeno

Fon Kramon: Albanski gradonačelnici nemaju politički legitimitet

Vanja A

Poznati prvi rezultati izbora u Turskoj

Vanja A

Zatvorena birališta u Turskoj

Vanja A

Ostavite komentar