31. Januara 2023.

Sićušni gekon doputovao u Mančester iz Egipta u kutiji jagoda

Kada je raspakovala namirnice, Nikata Moran je primetila „malu glavu“ među jagodama, navodi se u saopštenju organizacije za zaštitu životinja, prenosi Si-En-En.

„Izvadila sam jagode iz frižidera i krajičkom oka videla da se nešto pomera. Pomislila sam da je pauk ili tako nešto“, priča Moran. „Kada sam ponovo pogledala videla sam ovog malog gekona. Nisam mogla da verujem. Delovao je veoma uplašeno, ali sam uspela da ga uhvatim kašikom i ubacim u plastičnu kutiju, gde je živnuo i rastrčao se.“

Malom egipatskom gekonu je otpao rep, ali je inače bio nepovređen. Rep će verovatno ponovo izrasti, navode iz RSPCA, britanske organizacije za zaštitu životinja.

„Osim malog komada repa, koji sam pronašla u kutiji, delovalo je da nije povređen. Jenostavno ne mogu da zamislim kako je uspeo da prevali toliki put i završi u mojoj kuhinji“, kaže dvadesetdevetogodišnja medicinska sestra.

O malenom gekonu trenutno se brinu u spasilačkom centru

Prema RSPCA, mali reptil bio je dugačak samo dva i po centimetra. Nakon što je svog neočekivanog gosta prebacila u plastičnu kutiju, Moran je pozvala RSPCA, koja je poslala ekipu da pokupi gekona.

Inspektorka RSPCA, Rejčel Henderson, kaže da je bila šokirana veličinom gekona. „Toliko je mali i nemam pojma kako je nešto tako sićušno uspelo da preživi tako dug put u kontejneru. Želimo da se zahvalimo Nikati i drugim organizacijama koje su nam pomogle da spasemo ovog sićušnog guštera“, dodala je Hendersonova.

Gmizavac je prvo odnet u Veterinarski centar Ešli, koji ima iskustva u brizi o egzotičnim životinjama, a zatim u Reptilia Exotic Animal Rescue u Osetu u Zapadnom Jorkširu.

Predstavnik ovog azila za egzotične reptile naveo je da se ova organizacija i ranije susretala sa gekonima slepim putnicima.

„U ovom trenutku imamo nekoliko gekona koji su došli sa raznih kontinenata. Čini se da se veoma dobro prilagođavaju zatočeništvu i vidi se da uspevaju u bioaktivnim okruženjima.“

„Ovaj mali se dobro prilagodio i biće spreman za trajni smeštaj kada prođe period karantina.“

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare