20. Marta 2023.

Si u Moskvi: Rusija i Kina su stvorile novi model međudržavnih odnosa

“Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri, povezani planinama i rekama. Pre deset godina, tokom moje prve posete Ruskoj Federaciji kao predsednika Narodne Republike Kine, predsednik Vladimir Putin i ja smo otvorili novu stranicu u sveobuhvatnom razvoju kinesko-ruskih odnosa. Tokom ovih 10 godina bilateralne veze su jačane i razvijane na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmereni protiv trećih država – stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje””, istakao je kineski lider.

Po njegovim rečima, političko međusobno poverenje se stalno produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.

“Prijateljstvo je zauvek duboko ukorenjeno u srcima ljudi. Razvoj kinesko-ruski odnosi, ne samo da donose opipljive koristi narodima dveju zemalja, već i daje značajan doprinos napretku celog sveta”, istakao je on.

“Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. U svetu koji je daleko od mira, Kina je spremna zajedno sa Rusijom da odlučno podrži međunarodni sistem usredsređen na UN, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, podržavaju istinski multilateralizam, promovišu multipolarnost u svetu i demokratizuju međunarodne odnose, promovišu razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i racionalnijem pravcu”, objasnio je kineski lider.

On je naveoi da očekuje da će tokom posete sa predsednikom Vladimirom Putinom detaljno razmeniti mišljenja o pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim i međunarodnim temama od obostranog interesa i izneti plan razvoja strateške i praktične saradnje.

Predsednik Kine Si Đinping nalazi se u trodnevnoj poseti Rusiji.

SPUTNIK

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare