Sendvič od krompira je savršeno rješenje kada želiš da probaš nešto drugačije. Hrskavi slojevi krompira sa rastopljenim sirom služe kao zamjena za klasični hljeb, dok svježina avokada, paradajza i krastavca dodaje pravi šmek.
Evo kako da ga pripremiš:
Sastojci za 3 sendviča:
- 2 srednja krompira
- Malo ulja
- 100g rendanog sira (po izboru)
- 1 avokado
- 2 kašike limunovog soka
- So i biber po ukusu
- 1 krem sir
- 1 veliki paradajz
- 1/2 krastavca
- 2 pečena jaja
Priprema
Operi krompir temeljno i nareži ga na ploške debljine oko 2 mm. Ove tanke kriške postaće osnova sendviča.
Na pleh obložen papirom za pečenje složi krompir tako da se kriške preklapaju. Premaži ih lagano uljem kako bi postale hrskave i pospi rendanim sirom tako da prekrije sve spojeve. To će osigurati da kriške ostanu zajedno tokom pečenja.
U rernu zagrijanu na 160°C stavi krompir da se peče prvih 10 minuta, a zatim povećaj temperaturu na 180°C. Peci dok krompir ne porumeni i postane hrskav. Nakon pečenja, ostavite da se kratko ohladi.
Dok se krompir hladi, pripremi avokado: izgnječi i pomešaj sa limunovim sokom, solju i biberom po ukusu. Ovo će dati kremasti sloj sendviču i osvježavajuću notu. Paradajz i krastavac nasjeckaj na tanke kolutove, ispeci jaja na oko.
Okreni krompir tako da strana sa sirom bude okrenuta prema dole i utapkaj ga kuhinjskim papirom ako ima viška ulja. Na polovinu krompira prvo nanesi krem sir, zatim sloj avokada, pa redom dodaj kolutove paradajza, krastavca i pečeno jaje. Preklopi na pola.
Posluži sendviče odmah dok su još uvijek hrskavi, ili ih spakuj za savršenu užinu za ponijeti.
Ovaj sendvič od krompira sa sirom je odličan način da obične sastojke pretvoriš u nešto potpuno novo i zanimljivo. Prijatno!
Pogledaj i ostale zanimljive recepte.
Ultra.ba