5. Decembra 2023.

Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Sud BiH danas je donio prvostepenu presudu.

Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, proglašen je krivim u slučaju Scout za zloupotrebu položaja i ovlasti. Sud BiH danas je izrekao prvostepenu presudu na osnovu koje je Cikotić osuđen na tri godine zatvora.

Na ovu odluku Suda BiH i odbrana i Tužilaštvo BiH imaju pravo žalbe.

Podsjećamo, Cikotić je optužen da je od 2009. do 2011. godine u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi, iskoristio službeni položaj i na štetu Ministarstva pogodovao firmi Scout iz Zagreba.

U optužnici se navodi da je Cikotić, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije.

– Nakon toga je preduzeću”Scout” d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naouružanja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu. Na taj način oštetio je budžet za oko 9,7 miliona maraka, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare