6. Septembra 2023.

Šeik “težak” 1,5 biliona: Ko je Tahnun bin Zajed, biznis “glava” vladajuće porodice UAE

Abu Dabi ostaje ključni biznis centar u tom regionu, a šeik Tahnun njegov ključni igrač u privlačenju milijardera.

Dok novac iz Persijskog zaliva teče u svetske ekonomije, ekonomske institucije i fudbal, šeik Tahnun bin Zajed el Nahjan postao je jedan od najuticajnijih svetskih biznismena, piše “Blumberg”.

Kontrola nad najvećim suverenim fondom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najvažnijom privatnom investicionom firmom u tom regionu, najvećim zajmodavcem u zemlji i najvećom korporacijom na berzi, pozicionira šeika Tahnuna kao glavu vladajuće porodice el Nahjan kada je reč o biznisu.

Sredstva kojima Tahnun bin Zajed el Nahjan raspolaže vrede skoro 1,5 biliona dolara, ističe američki medij.

Inače brat predsednika Mohameda bin Zajeda el Nahjana i njegov savetnik za bezbednost, šeik Tahnun svoju poziciju je iskoristio da investira milijarde dolara u sektore koji idu od tehnologije do finansija, navodi “Blumberg”.

Od Kolumbije do Indije

Neke od njegovih skorašnjih investicija uključuju ulaganje u “TikTok”, “BajtDens”, osnivanje fonda od 10 milijardi dolara za ispitivanje novih mogućnosti u tehnologiji i preuzimanje najvećeg proizvođača hrane u Kolumbiji, uz partnerstvo bankarskog milijardera Džejmija Gilinskog.

“G42”, jedan od njegovih glavnih fondova, u partnerstvu je sa kompanijom “Serebras sistems”, koja je nedavno izgradila prvi od devet AI superkompjutera kao alternativu sistemima koji koriste tehnologiju “Envidije”.

Bankari i advokati upozoravaju da bi neka od investicionih sredstava Abu Dabija mogla biti usporena revizijama zbog strožih provera koje američki komitet za strana ulaganja sprovodi u slučaju međunarodnih investitora bliskih Kini, a članstvo UAE u BRIKS-u dodatno će ih približiti Pekingu, navodi “Blumberg”.

U ovom trenutku, međutim, Tahnunovi fondovi se fokusiraju na tržišta u povoju, a “G42” gradi timove za pronalaženje prilika za investicije u gradovima diljem Azije, uključujući Šangaj.

Njegova privatna investiciona firma “Rojal grup” takođe ima velika očekivanja od još jedne članice BRIKS-a, Indije, za koju stručnjaci kažu da će biti glavni izvor svetskog ekonomskog rasta u narednoj deceniji, navodi “Blumberg”.

“G42” je takođe u poodmaklim razgovorima o širenju svog projekta ljudskog genoma na zemlje Afrike i Azije, citira “Blumberg” izvore.

SAD, Evropa i Latinska Amerika su dodatna tržišta od interesa za “Rojal grup”, dodaje američki medij.

Šef jednog od najvećih suverenih fondova u svetu 

Šeiku Tahnunu je u martu dodeljeno rukovodstvo nad Investicionim autoritetom Abu Dabija (ADIA), vrednim 993 milijardi dolara.

ADIA je jedan od najvećih svetskih suverenih fondova i drugi regionalni investitor posle saudijskog Javnog investicionog fonda, citira “Blumberg” podatke platforme za praćenje suverenih fondova “Global SVF”.

Iako čak ni emiratsko bogatsvo ne otvara sva vrata — “Blumberg” navodi da je “Prva banka Abu Dabija” pod Tahnunovom kontrolom 2022. odustala od kupovine egipatske investicione banke “EFG-Hermes” zbog regulativnih kašnjenja — emirat Abu Dabi ostaje ključni biznis centar u regionu, a šeik Tahnun njegov ključni igrač u privlačenju još milijardera.

Osnivač najvećeg svetskog hedž fonda “Bridžvoter asošijejts”, Rej Dalio, otvara ispostavu svoje porodične kancelarije u Abu Dabiju i namerava da sarađuje sa Tahnunom, preneo je prethodno ovaj američki medij.

Investicije geostrateškog značaja

Kao diplomatski savetnik svog brata predsednika, šeik Tahnun je takođe pomogao da se njegova domovina plasira na geopolitički značajna tržišta širom sveta.

UAE su potpisali niz sporazuma o ulaganju u azijske i afričke ekonomije, uključujući Indoneziju, gde su “G42” i Dalio vodili razgovore o partnerstvu kako bi pomogli u izgradnji novog glavnog grada.

U regionu, vladajuća porodica UAE bila je na čelu investicija u Egiptu i, odskora, u Turskoj, gde se zalivska zemlja obavezala na ulaganje više od 50 milijardi dolara.

“Definitivno postoji geostrateška komponenta nekih od inostranih investicija Abu Dabija”, rekao je Stefen Hertog, vanredni profesor na Londonskoj školi ekonomije, dodavši da se, imajući u vidu šeikovu bezbednosnu pozadinu, ta komponenta očekuje.

Veći od “Goldman Saksa”

Jedna od ključnih komponenti Tahnunovog finansijskog carstva je i konglomerat IHC, koga je od skromne ribarske firme pretvorio u diva vrednog 240 milijardi dolara za svega nekoliko godina i koji je sada dvostruko veći od bankarskog giganta “Goldman Saks”, navodi “Blumberg”.

Rastuća vrednost deonica IHC-a je takođe pomogla lokalnoj berzi, koja je porasla 92 odsto od 2020. godine.

Dok su investitori bežali sa tržišta u povoju, berza u Abu Dabiju dodala je više od 600 milijardi dolara na svoju tržišnu kapitalizaciju, koja je iznosila oko 750 milijardi dolara na kraju prošle nedelje.

Bogatstvo za buduće naraštaje

Deo tog rasta bio je posledica ugovora koji su uključivali kraljevske privatne fondove i državne fondove koje šeik Tahnun nadgleda, navodi “Blumberg”.

U najskorijem primeru, holding kompanija iz Abu Dabija i vlasnik tamošnje berze “ADQ” sklopio je ugovor sa IHC-om kojim je stvorena firma za nekretnine u vrednosti od 12 milijardi dolara.

Ranije ove godine, dve kompanije su takođe zaključile partnerstvo sa gigantom privatnog kapitala “Dženeral atlantik” vredno 73 milijarde dolara. 

“Finansijska sredstva šeika Tahnuna takođe služe za stvaranje novih entiteta, koji zauzvrat stvaraju bogatstvo za sledeću generaciju članova vladajuće porodice i osiguravaju dominaciju entiteta povezanih sa državom u okviru šireg tržišnog sistema”, kaže za “Blumberg” Karen Jang, viši istraživač sa Univerziteta Kolumbija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare