28. Novembra 2023.

Sega je prije tačno 25 godina objavila svoju zadnju konzolu

Prije 25 godina, na današnji dan, Sega je objavila svoju posljednju gejming konzolu – Dreamcast.

Japanska kompanija Sega je početkom devedesetih godina prošlog veka imala veliku popularnost, sa svojom Mega Drive konzolom.

Međutim, sa pojavom Sony PlayStationa na tržištu, Sega je morala da kreira nešto što će biti tehnički moćno, ali i progresivno. Razvio se projekat pod kodnim nazivom Katana, koji potom dobio marketinško ime Dreamcast.

Sega Dreamcast konzola je na tržište stigla sa 26MB radne memorije /značajno više nego PlayStation koji je imao samo 2MB) ili Nintensa (4-8MB). Za skladištenje podataka korišćen je GD-ROM, koji je imao veći kapacitet nego CD-ROM, koji je u to vreme bio popularan.

Dreamcast konzola je podržavala Windows CE operativni sistem, a bila je i prva konzola sa ugrađenim modemom za konekciju na internet i mrežni gejming.

U Japanu je Dreamcast lansiran 25. novembra 1998. godine i na papiru je važio za najnapredniji gejming sistem 20. veka. Po objavi su bili rasprodati svi raspoloživi primerci.

Ipak, ispostavilo se da će Dreamcast biti poslednja konzola koju će Sega proizvesti, a proizvodnja je prekinuta nakon dve godine.

Najpopularnije igre na Dreamcastu su bili unikatni naslovi, kao što su Sonic Adventure, Virtua Tennis, Shenmue, Jet Set Radio ili Crazy Taxy, a na ovoj platformi je svoj uspeh započela i NBA 2K franšiza igara.

Konzola se suočavala sa slabom podrškom developera van Japana, pa je za Dreamcast na kraju kreirano samo oko 600 igara.

Mnogi smatraju da je na kraj Dreamcasta najviše uticala dominacija PlayStationa, koji je u trenutku pojavljivanja Segine poslednje konzole bio na svom vrhuncu.

Dreamcast konzola je prodata u 9,13 miliona primeraka, dok se Sega početkom 2000-ih fokusirala na objavu svojih igara za druge gejming platforme.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare