20. Januara 2023.

Šefica UIO BiH i ostali uhapšeni ostaju u pritvoru

Podsjećamo da im je kao i njihovom kolegi Stevi Saviću Sud BiH ranije odredio pritvor od mjesec zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odnosno zbog satraha da će, ukoliko se nađu na slobodi, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, kao i zbog straha da će ponoviti krivično djelo.

Pored njih troje, u akciji Brend IV uhapšeni su i službenici UIOBiH Vladimir Đurđević, Vladimir Puzić i Elvis Džaferagić, koji su pušteni da se brane sa slobode.

Oslobođenje je više puta pisalo o tome da su inspektorica i njene kolege imali uhodan način rada, tražili su novac kako ne bi kontrolisali poslovanje trgovaca, a onima koji odbiju, nezakonito su oduzimali robu. Zbog boje uniforme poznati su i kao crnokošuljaši.

Jučerašnje suđenje počelo je zahtjevom osumnjičenih. Naime, njihov advokat Aleksandar Jokić je od Suda BiH tražio da suđenje ne bude javno, odnosno da se ne objavljuju snimci iz sudnice zbog, kako je naveo, pritiska javnosti. Sudijsko vijeće je odbilo zahtjev, uz konstataciju “da se radi o paušalnim navodima”.

Tužiteljica Tužilaštva BiH Elvira Stanojlović podvukla je da za Majstorovićku i Popovića i dalje postoje razlozi za pritvor, “zbog hijerarhije, oni su bili glavni, a ostali su postupali kako oni kažu. Očigledno je da je Popović bio osoba od povjerenja Majstorović, njena desna ruka.”

Podsjetila je da je saslušano više od 20 svjedoka, da su mnogi od njih ili oštećeni ili bili prisutni kada su osumnjičeni vršili djela koja im se stavljaju na teret. Istakla je da su osumnjičeni službenici UIO postupali nezakonito radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, da iz iskaza svjedoka proizlazi da je osumnjičena Majstorović bila predvodnik, da je imala autoritet, te da je oslovljavana sa “šefica”.

  • U kontroli autoplaceva nikada nisu predočavani radni nalozi. Govorili su “u velikom ste prekršaju” i bez uvida u službenu dokumentaciju. Uvijek se postupalo na isti način, ponude se dvije opcije, oduzimanje predmeta ili dogovor. Tražili su od 600 do 1.000 eura, a nekada su pristajali i na manje. Uvijek su provjeravali je li postavljen videonadzor, a nakon uzimanja novca kažu: Mirni ste godinu, rekla je tužiteljica.

CIN je ranije pisao da su Majstorović i Popović u ljeto 2018. godine došli na Zelenu pijacu u Doboju, koja je u nadležnosti drugog regionalnog centra. Vlasnicima štandova sa tekstilom i obućom prijetili su oduzimanjem robe ako ne daju novac. Cijeli slučaj je otkriven kada je neko od trgovaca sa pijace iznudu prijavio dobojskoj policiji. Svi oštećeni bili su pozvani da daju izjave, ali su, strahujući od odmazde, rekli da nisu dali novac.

Tužiteljica Stanojlović juče je kazala kako je od određivanja pritvora Tužilaštvo BiH dobilo puno informacija “od ljudi koji su sada uvjereni da mogu dati iskaze bez straha.”

Advokat Jokić tražio je da se prijedlog za produženje pritvora odbije u cijelosti, navodeći da su dokazi o kojima govori tužiteljica subjektivne prirode, “takvi su da vjerujemo nekome na riječ”. Podvukao je da su sve radnje službenika UIO dokumentovane, a osvrnuo se i na neke slučajeve koji se tiču autoplaceva.

  • Postoji radni nalog, potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, kasnije je lice proglašeno krivim. Pa, ako je odgovarao, kakvu je zaštitu imao?!, rekao je Jokić, napominjući da je nemoguće da osumnjičeni ponove krivična djela, između ostalog, zbog toga što su suspendovani.

(Oslobođenje Foto:Facebook)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare