17. Februara 2023.

Šef NATO konačno priznao: Sukob u Ukrajini nije počeo prošlog februara već 2014. godine

“Drugo što ću reći je da rat nije počeo u februaru prošle godine. Rat je počeo 2014. A od 2014. NATO saveznici pružaju podršku Ukrajini, obukom, opremom, tako da su ukrajinske oružane snage mnogo jači 2022. nego što su bili 2020. i 2014. I naravno, to je napravilo ogromnu razliku kada je predsednik Putin odlučio da napadne Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg.

Rusija je 24. februara pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj “zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina”. On je napomenuo da je operacija iznuđena mera jer Rusiji “nije ostavljena nikakva šansa da uradi drugačije”.

Putin je više puta ponovio da je Rusija 30 godina pokušavala da se dogovori sa NATO o principima bezbednosti u Evropi, samo da bi se suočila ili sa ciničnom obmanom i lažima, ili sa pokušajima pritiska i ucena, dok se Alijansa, uprkos protestima Moskve, stalno širila i približavala granicama Ruske Federacije.

Reakcija na komentar odlazećeg šefa NATO za sada nema, iako je do sada svako sa Zapada ko bi izrazio drugačije mišljenje od nametnutog narativa SAD i EU bio prozvan za “rusku marionetu”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare