Donosimo vam sve orginalne ideje za ručak za nedjelju ispred nas.
Osmisliti jelovnik za nedjelju ispred nas veliki je poduhvat i znamo da će vam koristi par ideja, stoga smo napravili ovaj zanimljiv prijedlog:
Uvijek nedjeljom skuvajte veliki lonac domaće supe u koju ćete staviti pileće batake, šargarepu, dosta luka, paškanat i celer. Ovako skuvana supa će vam dobro doći kada dođete sa posla da pojedete nešto toplo i zdravo “na kašiku”.
Ne zaboravite da jedete velike količine kiselog kupusa i turšije u vidu salata, jer nutricionisti navode kako su to najbolji probiotici potrebni tokom zime, prenosi Stil.
Ponedjeljak: JAGNJEĆA KAPAMA
Sastojci:
- 800 gr jagnjećeg mesa,
- 2 glavice crvenog luka,
- 3 čena bijelog luka,
- 2 šargarepe,
- 300 gr spanaća,
- 150 gr pasulja iz konzerve,
- so, biber,
- 1 kašičica mlevene začinske paprika,
- 500 gr paradajz pirea,
- ulje,
- kašičica suvog bosiljka.
Utorak: MUSAKA PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i govedine)
- 1 kg krompira (očišćenog i isječenog na kocke)
- 2 paradajza (isjeckana na kockice)
- 1 kašika isjeckanog peršuna
- 1 glavica sjeckanog crnog luka
- 3 jaja (umućena)
- 1 šolja jogurta (namirnica zbog koje se ukus umnogome razlikuje)
- 60 g brašna
- so, biber
- ulje
- 60 g mješavine biljnih začina
Srijeda: KAFANSKA TELEĆA ČORBA
Sastojci:
- 500 grama telećeg mesa od buta ili vrata
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)
- 1 koren celera
- 2 krompira
- 1 dl ulja
- 2 kašike brašna
- 2 dl kisele pavlake
- 1 žumance
- so
- biber
- lorber
- malo peršunovog lista
Četvrtak: Skuša i krompir sa blitvom
Potrebno je:
- 4 komada skuše očišćene od kostiju
- so i biber
- 4 krompira
- 1 struk blitve
Petak: Ćufte u zatvoru
Potrebno je:
- 500 grama junećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza peršuna
- prezle
- jaje
- so i biber
- bijeli luk
- 1 kg krompira
- 1 l mlijeka
- 50 grama maslaca
- 2 kašike brašna
Subota: Kosovska flija
Sastojci:
- 500 gr brašna,
- 2 kašičice soli,
- 500 ml vode,
- 200gr putera ili kajmaka.
Nedjelja: Italijanski ravioli
Sastojci za tijesto:
- 400gr spanaća
- 1 kašika soli
- 500gr brašna
- 2 jajeta
Sastojci za nadljev:
- 200gr bukovača
- 200gr sira
- 100gr plavog sira
Sastojci za sos:
- 350ml paradajz pirea
- 2 čena bijelog luka
- 1 supena kašika meda
- bosiljak
- suvi začin
- biber
Nezavisne.com