Sedam načina kako izbalansirati hormone na prirodan način - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sedam načina kako izbalansirati hormone na prirodan način

Postoji čak 7 sasvim legitimnih, naučnih metoda balansiranja hormona i to bez lijekova. Ove metode se odnose na način ishrane i upravljanje stresom i ljekari ih preporučuju kao opciju koja prethodi liječenju medikamentima

“Hormonska mreža” je dio našeg endokrinog sistema koji reguliše brojne funkcije tijela. To uključuje raspoloženje, san, apetit, metabolizam, rad srca, seksualnu želju, reproduktivne cikluse, otpornost na stres, temperaturu, rast, razvoj.

Mogući simptomi hormonske neravnoteže:

umor,     neuobičajen apetit,     promena telesne težine     poremećaji spavanja,     problemi sa kožom     gubitak kose,     osteoporoza,     depresija,     osetljivost na hladnoću/toplotu,     slabljenje libida     Otok,     infekcije mokraćnih puteva,     PMS     skokovi pritiska / otkucaja srca,     promjene raspoloženja, anksioznost.

Lijekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma, ali pre nego što vam prepišu odgovarajuće lekove, doktori će predložiti da pokušate prirodno da uravnotežite svoje hormone.

Šta uzrokuje hormonsku neravnotežu?

Postoji mnogo razloga zašto endokrini sistem ne radi pravilno. Na primjer, okolina i način života neke osobe mogu izazvati hormonsku neravnotežu.

Uzroci hormonskog disbalansa:

loša hrana,     anoreksija,     gojaznost,     infekcija,     alergija,     konstantni stres,     trovanje toksinima,     upotreba lekova (kontraceptivi, anabolički steroidi).

Prirodni način normalizacije hormona:

1. Smanjite unos šećera

Šećer obezbjeđuje povećan procenat insulina. Insulin je jak hormon, utiče na 5 hormona – kortizol, glukagon, hormon rasta, adrenalin, norepinefrin. Kada je insulin povišen često ili dugo vremena, ćelije tijela postaju preopterećene i slabije reaguju na signal za transport glukoze iz krvi. Kao rezultat, tijelo razvija insulinsku rezistenciju, što prijeti nastanku dijabetesa.

Osjetljivost na određenu hranu može izazvati hormonsku neravnotežu, pojačati upalu koja utiče na hormone (kortizol). Najčešća osjetljivost je na gluten i mliječne proizvode.

2. Uravnotežena ishrana

U ishranu ubacite orašaste plodove i semenke, svježe voće i povrće.

Masne ribe (losos, skuša) zasićuju tijelo omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 imaju antiinflamatorno dejstvo i važne su za sintezu niza hormona. Riba je takođe izvor zdravih masti, koji su važni za proizvodnju polnih hormona (estrogena i testosterona).

Korisno je iz ishrane isključiti hranu koja sadrži hormone, steroide, antibiotike, prerađene proizvode od soje, bijelo brašno, prerađeno biljno ulje.

3. Naučite da smanjite stres

Stalni stres je ključni faktor u hormonskom neuspjehu. Sa stabilnim oslobađanjem kortizola i adrenalina, stvara se zamor nadbubrežne žlezde. Hormoni stresa ukazuju na povećanje glukoze u krvi, povećanje pritiska i inhibiciju varenja hrane. To se odražava na naše raspoloženje i kvalitet sna. Stalno visok nivo hormona stresa prijeti dijabetesom, kardiološkim problemima, depresijom i autoimunim patologijama.

Korisno je primjeniti prakse za oslobađanje od stresa (joga, meditacija, gimnastika, uključujući duboko disanje).

U nekim slučajevima, biljni suplementi – adaptogeni – će biti od koristi. Ova biljna jedinjenja podržavaju nadbubrežne žlijezde i pomažu u obnavljanju mentalne ravnoteže i hormonske ravnoteže. Maca je adaptogen koji poboljšava funkcije hipotalamusa i hipofize. Ovo su ključne žlijezde tijela koje kontrolišu rad drugih žlijezda endokrinog sistema.

4. Sprečavanje unos toksina

Toksini su prisutni u atmosferi, u hrani, u vodi za piće, u kozmetici. Brojni toksini izazivaju endokrine poremećaje, jer ometaju hormonske mehanizme.

A da biste izbacili toksine iz organizma, detoksikujte se pomoću znojenja (sport, sauna). Gimnastika će takođe dobro doći za poboljšanje protoka limfe, što pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.

5. Normalan san

Normalizacija noćnog sna će pomoći da se izbjegne hormonski neuspjeh. Preporučuje se spavanje najmanje 7 sati.

6. Izbjegavajte kofein

Stimulansi poput kofeina proizvode višak hormona nadbubrežnih žlijezda. Ovo je posebno štetno kada se kombinuje sa izlaganjem toksinima, trudnoćom, stresom i nedostatkom omega-3.

7. Izaberite metod balansiranja hormona

Vaš porodični lekar može da vas uputi na test krvi da odredi nivo hormona. Prije početka liječenja (lijekovi, bioidentični hormoni, suplementi), korisno je razmotriti vjerovatni neželjeni efekat, piše Econet.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Povaćava nivo energije i ubrzava metabolizam: Napitak koji pomaže kod hroničnig umora

Vanja A

Ovo su najgore namirnice koje možeš pojesti za večeru

Vanja A

5 savjeta da ostanete aktivni i motivisani da TRENIRATE KOD KUĆE

Zeljka

Ostavite komentar